Antena 3 CNN Actualitate Meniul unui bolnav într-un spital din România, în 2020: 10 lei/zi. Alimentele recomandate în infecţia cu COVID depășesc mult suma aceasta

Meniul unui bolnav într-un spital din România, în 2020: 10 lei/zi. Alimentele recomandate în infecţia cu COVID depășesc mult suma aceasta

Auziți des ”ce gust are mâncarea asta, ca la spital!”. V-ați întrebat și de ce e proastă mâncarea în spitalele din România? Poate pentru că meniul de 3 mese pe zi pentru un bolnav costă doar 10 lei! În contextul actual știm că bolnavii de COVID au o poftă excesivă de mâncare și atunci ce facem cu 10 lei? Nutriționiștii ne explică ce ar trebui să mâncăm când avem SARS-CoV-2, iar un manager ne dezvoltă ce mănâncă bolnavii dintr-o sumă atât de mică.

Meniul unui bolnav într-un spital din România, în 2020: 10 lei/zi. Alimentele recomandate în infecţia cu COVID depășesc mult suma aceasta
de Andreea Cigolea    |    07 Dec 2020   •   10:30

”Ce mi-am adus eu aminte de la pacienții internați la noi, tuturor le era foame. Iar prima oară când am intrat la COVID, era un grup de pacienți de la Universitar, era ora 11.00, și asta mi-au reclamat. Că lor le e foame. De ce nu le venise încă mâncarea”, spune profesorul Cristian Băicuș, medic primar medicină internă, care a fost infectat cu COVID la începutul pandemiei și astfel a fost nevoit să se interneze în spital pentru că așa erau regulile atunci. 

”Cu siguranță este și din cauza bolii. Orice situație acută crește puțin rata metabolică de repaos și necesarul de calorii de calitate, probabil din cauza febrei dar și din cauza medicamentelor. Iar toate aceste medicamente pot irita mucoasa gastrică și pot da această senzație de foame'', a precizat la Antena 3, dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Pacienţii internaţi cu coronavirus în Spitalul Colentina din Capitală nu acuză o poftă excesivă de mâncare, însă recunosc că ar vrea să mănânce mai des. 

Pe lângă tratament, alimentaţia este extrem de importantă când vorbim de vindecarea oricărei patologii. Aflăm şi ce alimentaţie ar fi indicată în cazul unei infecţii cu COVID. Medicii au recomandări clare când vine vorba de mesele noastre atunci când avem această infecţie în organism.

Meniul unui bolnav în spital: 10 lei/zi

Avem doua exemple de meniu pentru 3 mese pe zi intr-un spital din Romania, in 2020. Dupa cum se poate vedea nu exista proteine la toate cele 3 mese, iar alimentatia difera destul de mult fata de una recomandata de un nutritionist. Desigur, vorbim totusi de un meniu care costa numai 10 lei.

Alaturi vedem si cum ar fi ideal sa arate mesele unui bolnav de covid sau de alta boala, dar care nu are afectiuni asociate. Adica nu ne referim la cei care sufera de cancer, ulcer sau diabet, pentru ca acolo vorbim de alimentatie diferita. Astfel se schimba un pic datele, mai ales cele financiare si asta pentru ca un meniu care sa ne ajute sa ne insanatosim mai repede ajunge zilnic cam la 25-30 lei pentru 3 mese. 

meniu spital: 

mic dejun: unt, gem, biscuiți, ceai, chiflă
prânz: ciorbă de varză, mâncare fasole galbenă, chiflă
cină: pilaf sârbesc, chiflă

mic dejun: unt, brânză de vaci, biscuiți, ceai, chiflă
prânz: ciorbă de legume, ostropel de pui cu piure, chiflă
cină: mâncare de mazăre, chiflă

meniu recomandat nutriționist:

mic dejun: o cană cu lapte, pâine integrală, unt si miere, brânză de vaci, ou fiert 
prânz: supă de pui cu tăiței/găluști, friptură slabă la cuptor cu cartofi copți și legume gătite
cină: pește cu legume sau sufleu de legume cu brânză

Am încercat să contactăm şi Ministerul Sănătăţii pentru a afla cum s-a ajuns la plafonul de 10 lei pentru cele trei mese pe zi, însă nu am primit niciun răspuns. Managerii spitalelor şi-au adaptat meniul pentru pacienţi la plafonul oferit de minister.

Alimentaţie recomandată în cazul unei infecţii cu COVID

Nutritionistul Laura Ene ne explică şi cum reacţioneaza organismul nostru infectat cu SARS CoV-2 dacă nu ne hrănim corespunzător în timpul bolii.

''Este foarte important să mănânce de toate, alimente de calitate şi să nu le lipsească nicio grupă alimentară. Eu aş miza pe alimente calde în acest moment, mai ales că este şi frig afară, iar alimentele calde încălzesc şi corpul şi sufletul.  O supă, o ciorbă de legume cu carne slabă, o mâncare gătită de legume din abundenţă, fără ulei în exces, fără prăjeală, fără sosuri. Carnea trebuie să rămână în alimentaţia pacienţilor, chiar şi asimptomaticii infectaţi cu COVID. Trebuie să fie o proteină de calitate, să nu fie o proteină prăjită, să fie o carne slabă, fiartă, la cuptor, la grătar, alături de o salată generoasă sau legume de sezon. Să nu lipseacă lactatele, iaurt, kefir, sana, depinde de fiecare ce preferă, sau poate brânzeturile mai moi care să nu fie extraaordinar de grase. Să nu ne lipsească pâinea, cu condiţia să fie integrală'', mai adaugă Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Totuşi, ceea ce nu ştiu mulţi este faptul că meniul pentru un bolnav internat în spitalele din toată ţara este de 10 lei. Această sumă este stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru hrana unui pacient într-o zi, adică trei mese. 

Cât costă meniurile pacienților din spitalele ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București)

''Avem două tipuri de prețuri. Prețul pentru pacienții comuni care este de 10 lei, prețul pentru pacienții ce necesită regim care este de 15 lei. La această sumă, spitalele din subordinea Primăriei și a ASSMB-ului primesc un spor de 50%, adică asta înseamnă că pentru pacienții comuni ajunem la o sumă de 15 lei, meniul pe zi, iar la pacienții cu boli cronice, la 22,5 lei pe zi/meniul'', a spus managerul Spitalului Colentina, la Antena3.

Dr. Remus Gabriel Mihalcea, manager Spitalul Colentina: ''Nu putem oferi o calitate de restaurant la 10 lei'

Managerii spitalelor şi-au adaptat meniul pentru pacienţi la plafonul oferit de Ministerul Sănătăţii.

''Noi încercăm să le oferim o calitate cât se poate de bună, dar totodată, operatorii ce se prezintă în piaţă, nu pot oferi o calitate de restaurant la acest preţ'', a spus dr. Remus Gabriel Mihalcea, manager Spitalul Colentina.

×
Subiecte în articol: meniu bolnav COVID-19 Sfat de sănătate
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close