Antena 3 CNN Actualitate Zeci de români sechestraţi de autorităţile mexicane la Cancun sunt trataţi ca infractori periculoşi. "Vrem doar să ne întoarcem acasă"

Zeci de români sechestraţi de autorităţile mexicane la Cancun sunt trataţi ca infractori periculoşi. "Vrem doar să ne întoarcem acasă"

Coşmarul prelungit pe care îl trăiesc, pe viu, zeci de români reţinuţi de autorităţi pe aeroportul mexican Cancun a intrat în cea de-a 5-a zi iar reacţia Ministerului de Externe de la Bucureşti este una surprinzătoare. După abuzurile şi brutalităţile la care cetăţenii români au fost supuşi de ofiţerii de poliţie mexicani, Ministerul a găsit de cuviinţă să-şi exprime "nemulţumirea".

Zeci de români sechestraţi de autorităţile mexicane la Cancun sunt trataţi ca infractori periculoşi. "Vrem doar să ne întoarcem acasă"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    02 Feb 2021   •   12:54

Antena 3 a prezentat, marţi, în exclusivitate imagini de pe aeroportul din Cancun, unde zeci de români plecaţi în vacanţă sunt ţinuţi în condiţii inumane de autorităţile mexicane. Oamenii sunt nevoiţi să doarmă pe jos sau pe canapele.

Gabriel, unul dintre cei 84 de români reţinuţi la Cancun în ultimele ore, a vorbit, în exclusivitate pentru Antena 3, despre situaţia lui şi a concetăţenilor.

"Am aterizat la 16.30 pe aeroport. Toţi cei din România au fost direcţionaţi către o poartă. Nu ni s-a spus nimic. Ni s-au luat paşapoartele, am fost închişi într-un spaţiu foarte mic, fără nicio distanţare. După aproape 40 de ore de nesomn, singura noastră dorinţă este să ne întoarcem în ţară. Autorităţile române încearcă să discute cu autorităţile...Chiar dacă cei din Mexic ne vor da acceptul să intrăm în ţară, nu mai dorim, vrem să ne întoarcem cu bine acasă", a spus el la Antena 3.

Înainte să le fie confiscate mijloacele de comunicaţie, românii au apucat să povestească, pe Facebook, despre tratamentul la care sunt supuşi de ofiţerii poliţiei de frontieră din Cancun.

"Vă rog, sunaţi autorităţile. Scriu acest post din geanta de mâna. Urgent! Nu avem acces la telefoane, paşapoarte şi carduri. Ajutor! Nu am primit apă şi nici mâncare. Autorităţile mexicane ne bruschează, suntem ţinuţi cu închişi şi mergem la toaletă însoţiţi. Guvernul mexican a arestat, practic, toţii românii ajunşi la control paşapoarte. Telefonele au fost confiscate, fără dreptul de a suna la ambasadă. Urmează să fim deportaţi cu primul zbor, peste 15 ore”, este unul dintre mesaje.

MAE român îşi exprimă nemumţumirea

După 5 zile de la primele probleme, Ministerul Afacerilor Externe are o primă reacţie, la solicitarea Antena 3.

MAE anunţă că, potrivit datelor comunicate de autoritățile mexicane, deciziile de interzicere a accesului au fost luate pentru că ofiţerii de frontieră nu ar fi fost convinşi de români cu privire la scopul călătoriei lor, cât și ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză.

Ambasada României la Ciudad de Mexico anunţă că a sesizat Ministerului mexican al Afacerilor Externe , exprimându-și nemulțumirea și subliniind importanța ca astfel de decizii să fie fundamentate solid și implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetățenilor români.

Abuzurile autorităţilor mexicane la adresa românilor au început săptămâna trecută

Relatările privind "ospitalitatea" autorităţilor mexicane la adresa turiştilor români au început să circule în urmă cu câteva zile. Pe aeroportul din Mexic, autoritățile au despărțit familii, unii membri au rămas acolo fără bani și fără telefon, iar alţii au fost urcați în avion cu destinația Frankfurt.

Într-o astfel de situație s-a aflat și Georgiana Năstase, o tânără mamă plecată în vacanță cu soțul și bebelușul. Georgiana a fost separată de tatăl copilului și amenințată cu închisoarea dacă nu se urcă în avion.

A plecat fără mâncare pentru copil, fără cheile de la casă sau biletul de avion de întoarcere în București. Georgiana a povestit pe o rețea de socializare prin ce clipe de spaima a trecut și cât de greu i-a fost să se întoarcă cu cel mic înapoi acasă, fără vești de la soțul reţinut în Cancun.

Autoritățile din Mexic au amenințat-o de mai multe ori că o vor trimite la închisoare sau îi vor lua copilul dacă refuză se se urce în avion. „Închisoarea nu este un loc pentru o mama cu copil” şi „ești pe teritoriul nostru și autoritățile îți pot lua copilul în situația asta”, i-au spus agenții, pe aeroportul din Cancun.

Ea spune că îşi face cunoscută experienţa dramatică pentru ca turiștii români care vor dori să călătorească în viitor, în Mexic, să în considerare toate riscurile.

"Transmit acest mesaj pentru că îmi doresc să afle cât mai mulți români de riscurile la care se expun când ajungi în Mexic. Întâmplarea noastră nu este una izolată, numai pe 30 ianuarie au fost deportați zeci de români fără explicații. Ceea ce am trăit eu și familia mea ne-a marcat enorm, psihic sunt dărâmată. Soțul meu este încă acolo, nu a putut să urce cu noi că nu mai erau locuri, își schimbase biletul pentru azi (n.r. luni 1 Februarie), dar nu avea testul COVID pentru a se îmbarca și a fost nevoit să-l modifice pentru joi, să poată face testul și avea rezultatele până la zbor," a declarat ea pentru Antena 3.

Foto: Turişti blocaţi pe aeroportul din Cancun

×
Subiecte în articol: romani Cancun
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close