Antena 3 CNN Actualitate "Micul Trianon" din Floreşti, o bucăţică de Franţa în inima Prahovei

"Micul Trianon" din Floreşti, o bucăţică de Franţa în inima Prahovei

"Micul Trianon" din Floreşti, o bucăţică de Franţa în inima Prahovei
14 Iul 2014   •   11:20

Grandiosul Trianon de la Versailles are o copie în România. Este vorba despre Micul Trianon din comuna prahoveană Floreşti. Construcţia lui a început în 1911, la ordinul lui Grigore Cantacuzino. Palatul a fost ridicat cu ajutorul celor mai buni meşteri din Franţa de la acea vreme.

După 2 ani de muncă, prindea contur un domeniu care impresiona prin eleganţă şi stil. Gradinile Micului Trianon, cu fântani arteziene şi alei de nuci şi castani, erau pe placul domnitei Alice, nepoata "Nababului" Cantacuzino, cea pentru care a şi construit acest palat.

După moartea boierului Cantacuzino, lucrările pentru construcţia care ajunsese la stadiul finisajelor interioare au fost oprite. Degradarea s-a produs treptat, iar în timpul celor două războie mondiale, nemţii şi ruşii aproape că au distrus clădirea.

Micul Trianon trebuia să fie un palat cu 365 de camere, asa cum îşi dorea domniţa Alice, nepoata lui Grigore Cantacuzino. Construcţia era o fortăreaţă pentru care s-au folosit beton armat, şine de cale ferată si granit. Exteriorul palatului imită  Micul Trianon din grădina Palatului Versailles.

Cele zece coloane ale faţadei palatului de la Floreşti sunt grupate în perechi, cu excepţia extremelor, ca la Marele Trianon, care are şaisprezece coloane.


Zidurile au peste un metru grosime iar fundaţia palatului şi întregul demisol sunt realizate din piatră brută, ceea ce şi explică păstrarea aproape intactă a primului nivel. Pentru finisajele exterioare s-a folosit calcarul alb de Albeşti, material considerat la acea vreme ca fiind la fel de preţios ca marmura.

Lucrările au fost oprite după moartea Nababului, iar Domniţa Alice nu s-a putut bucura prea mult de palat.

După naţionalizarea din 1948, întreaga proprietate a fost preluată de stat. După Revoluţie, palatul a fost retrocedat urmaşilor Nababului, care l-au vândut în 2009 proprietarului actual. Acesta este hotărât să păstreze ce a mai ramas din Micul Trianon şi să refacă parcul cu ajutorul unor specialişti pietrari din Franţa.

Alături de meşterii francezi vor fi şi studenţii de la Facultatea de peisagistică din Bucureşti, cu care Fundaţia Cantacuzino Floreşti a semnat un parteneriat. Studenţii vor avea astfel posibilitatea să facă practică în incinta parcului de pe domeniul Cantacuzino. Aici va avea loc în luna octombrie Horse Trails, concursul internaţional hipic de parcurs complet. Tot atunci va fi şi o demonstaţie cu atelaje şi o expozitie chinologică.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close