Antena 3 CNN Actualitate Consilier prezidențial ucrainean: "Suntem gata să discutăm cu Rusia despre neutralitatea Ucrainei față de NATO. Face parte din eforturile de pace"

Consilier prezidențial ucrainean: "Suntem gata să discutăm cu Rusia despre neutralitatea Ucrainei față de NATO. Face parte din eforturile de pace"

Ucraina vrea pace şi este dispusă să poarte discuții cu Rusia, inclusiv în legătură cu adoptarea unui statut neutru în privinţa NATO, a declarat vineri pentru Reuters un consilier prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoliak.

Consilier prezidențial ucrainean: "Suntem gata să discutăm cu Rusia despre neutralitatea Ucrainei față de NATO. Face parte din eforturile de pace"
Sursa foto: Biroul președinției ucrainene
de Adrian Iclozan    |    25 Feb 2022   •   12:08

"Dacă discuțiile sunt posibile, ele ar trebui să aibă loc. Dacă Moscova spune că își dorește discuții, inclusiv în privința unui statut neutru (față de NATO, n.r.), nu ne temem de asta", a transmis el într-un mesaj text.

"Putem vorbi și despre asta", a adăugat el.

"Disponibilitatea noastră de dialog face parte din eforturile noastre continue pentru pace", a mai spus consilierul prezidențial (foto).

Mihailo Podoliak este cel care a anunțat, joi, capturarea centralei nucleare de la Cernobîl de către trupele ruse și a indicat, atunci, că această evoluție reprezintă una dintre cele mai periculoase amenințări la adresa Europei, notează Reuters.

Zelenski: "Am fost lăsați să ne apărăm singuri"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit, la rândul său, că țara sa nu a primit un răspuns clar în privința aderării la Alianța Nord-Atlantică.

"Astăzi, am întrebat 27 de lideri europeni dacă Ucraina va adera la NATO. Toată lumea se teme, nu răspund. Dar nu ne este frică de nimic. Nu mi-e frică de Rusia.

Să nu ne fie frică să vorbim cu Rusia, să vorbim despre garanțiile de securitate pentru statul nostru, despre statutul neutru. Nu suntem acum în NATO, dar ce garanții vom avea? Și ce țări ni le vor oferi?”, a spus Zelenski, într-un mesaj video adresat populației.

"Am fost lăsați singuri să ne apărăm țara. Nu văd pe nimeni să lupte alături de Ucraina", a conchis el.

×
Subiecte în articol: Ucraina statut neutru NATO
Parteneri
Rezultatele anchetei în cazul pacienților morţi la Spitalul Pantelimon
x close