Antena 3 CNN Actualitate Mii de muncitori de la Alro Slatina şi Alum Tulcea au continuat protestul, în faţa Guvernului

Mii de muncitori de la Alro Slatina şi Alum Tulcea au continuat protestul, în faţa Guvernului

Mii de muncitori de la Alro Slatina şi Alum Tulcea au protestat în faţa Guvernului, disperaţi că rămân fără loc de muncă. Combinatele au redus activitatea din cauza costurilor imense pentru energie electrică, iar oamenii au fost trimişi acasă.

Mii de muncitori de la Alro Slatina şi Alum Tulcea au continuat protestul, în faţa Guvernului
Sursa foto: Antena 3
de Cristina Ştefan    |    21 Ian 2022   •   15:27

Din cauza creşterii costurilor cu energia electrică, trei din cele cinci hale de la Alro Slatina vor fi inchise, iar acest lucru îi sperie pe angajaţi.

Peste 1.300 de oameni ar putea rămâne fără locurile de muncă

În total, vorbim de zeci de mii de oameni care depind, direct sau indirect, de activitatea celor două combinate.

Alro Slatina, prima fabrică din țară care își reduce capacitatea de producție din cauza exploziei prețurilor la energie

Alro Slatina este pusă pe butuci din cauza exploziei preţurilor la energie

Conducerea uzinei nu a reușit să cumpere energie electrică, așa că începând din data de 11 ianuarie s-a trecut la închiderea cuvelor, deși a primit de la ministerul Energiei 396 de milioane de lei ajutor de stat pentru a face față crizei din energie.

O hală întreagă a fost deja închisă, iar până în prima săptămână a lunii februarie 60% din capacitatea de producție va fi oprită.

Capacitatea de producție o să scadă de la 200.000 de tone de aluminiu electrolitic la 80.000 de tone.

Asta înseamnă că jumătate din cei 3.000 de angajați ai uzinei o să-și piardă locurile de muncă. Există acest risc, deși conducerea nu vorbește în acest moment de disponibilizări.

Compania Alro Slatina face parte din grupul Vimetco, controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski.

Conducerea companiei își propune să-și construiască la Slatina o centrală de producție de energie pe bază de gaze naturale, pentru a dobândi independență din punct de vedere energetic.

„Alro SA, cel mai mare consumator de energie electrică din România, ia în considerare posibilitatea dezvoltării de capacități independente de producere a energiei electrice. Pentru a putea participa la unul din viitoarele programe guvernamentale sau europene de susținere a înfințării de capacități noi de producție de energie electrică și pentru desfășurarea legală a activității de producere de energie electrică, societățile trebuie să aibă în obiectul de activitate din Actul Constitutiv codul CAEN privind producția de energie electrică (cod CAEN 3511)", a transmis Alro.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close