Antena 3 CNN Actualitate Corpul de control al Ministerului Transporturilor: Acordarea sporului de metrou tuturor angajaților Metrorex a fost abuzivă

Corpul de control al Ministerului Transporturilor: Acordarea sporului de metrou tuturor angajaților Metrorex a fost abuzivă

Acordarea sporului de metrou, care ajunge și la 40% din salariul de bază, pentru toţi angajaţii din Metrorex, a fost abuzivă întrucât nu s-a ţinut cont de faptul că nu toţi salariaţii lucrează în condiţii deosebite, se arată în concluziile controlului efectuat la Metrorex.

Corpul de control al Ministerului Transporturilor: Acordarea sporului de metrou tuturor angajaților Metrorex a fost abuzivă
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    08 Mar 2021   •   19:41

Potrivit documentului, publicat luni de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), sporul de metrou se acordă în cuantum de 20, 27, 34 sau 40% din salariul de bază, corespunzător timpului de lucru efectuat şi categoriei de personal.

Conform informaţiilor prezentate echipei de control de către reprezentanţii Metrorex, de sporul de metrou beneficiază în acest moment toţi angajaţii, indiferent de locul în care îşi desfăşoară activitatea. Astfel, inclusiv angajații care lucrau la birou, primeau abuziv spor de metrou.

Potrivit legii, acesta trebuie acordat doar salariaților care lucrează „în condiții deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”. În total, s-au cheltuit aproape 235 de milioane de lei, adică 87% din fondul de salarii. 

"Menţionăm faptul că, în vederea evaluării condiţiilor de microclimat, au fost efectuate evaluări periodice privind determinarea parametrilor necesari încadrării în aceste categorii. Cu toate acestea, nu au fost prezentate documente privind îndeplinirea condiţiilor impuse pentru acordarea sporului de metrou pentru personalul din aparatul central al Metrorex.

Având în vedere aceste aspecte, apreciem că acordarea sporului de metrou tuturor salariaţilor societăţii a fost abuzivă întrucât nu au fost prevăzute cu claritate condiţiile necesar a fi îndeplinite şi nu s-a ţinut cont de faptul că nu toţi salariaţii lucrează în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase", subliniază Raportul.

Ministerul Transporturilor va sesiza Curtea de Conturi în privința neregulilor descoperite la Metrorex

"Considerăm că se impune sesizarea Curții de Conturi a României pentru efectuarea verificărilor în legătură cu aspectele constatate și aplicarea, după caz, a sancțiunilor prevăzute de lege", se arată în raportul publicat de Ministerul Transporturilor. 

În plus, se propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru cercetări in rem. 

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că a demis, joi, Consiliul de Administrație de la Metrorex

Ministrul a invocat faptul că au fost găsite mai multe nereguli în cadrul companiei, printre care și acordarea sporului de metrou - un spor de condiții dificile de lucru, de care beneficiau și cei de la birou.

"Ca urmare a așa-zisei negocieri a contractului colectiv de muncă din septembrie anul trecut, în condiții de pandemie, de pierderi de venituri, de dezechilibru finaciar, s-au crescut salariile cu 18%.

Diferența cheltuielilor cu personalul 2020-2021 este de 210 milioane de lei, numai creșterea.

Este o companie care ajuns să ceară subvenții de la stat de 1,1 miliarde lei, subvenții care erau acum cinci ani de 300 milioane lei.

"Consiliul de Administrația trebuia să negocieze, Consiliu de Administrație pe care l-am demis astăzi, a delegat mai departe unei comisii de negociere formată din 15 oameni, din care 10 sunt membri ai sindicatului, a cam negociat sindicatul cu sine", a spus ministrul Transporturilor.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close