Antena 3 CNN Actualitate Reacţia ministrului de Externe în cazul românilor blocaţi pe aeroportul din Cancun: ''Este inadmisibil ceea ce se întâmplă''

Reacţia ministrului de Externe în cazul românilor blocaţi pe aeroportul din Cancun: ''Este inadmisibil ceea ce se întâmplă''

Peste 100 de români sunt şi acum blocaţi pe aeroportul Cancun din Mexic, în condiţii inumane, după ce autorităţile le-au interzis accesul în ţară, fără a le oferi un motiv clar. În timp ce turiştii reclamă de câteva zile comportamentul abuziv al mexicanilor, pe care îi acuză că le-au luat actele şi telefoanele, ministrul de Externe reacţionează abia acum.

Reacţia ministrului de Externe în cazul românilor blocaţi pe aeroportul din Cancun: ''Este inadmisibil ceea ce se întâmplă''
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    03 Feb 2021   •   17:30

 La şase zile de la incident, Bogdan Aurescu spune că Ministerul de Externe face demersuri pentru a lămuri situaţia şi a-i aduce acasă pe oameni.

În acest context, ministrul îi sfătuieşte pe români să evite călătoriile în Mexic.

''În acest moment sunt 114 cetăţeni români aflaţi pe aeroportul din Cancun. Avem în total de 102 cetăţeni care au fost întorşi în ţară. După cum cunoaşteţi deja din precizările pe care Ministerul Afecerilor Externe le-a făcut. Suntem profund preocupaţi de situaţia cu care s-au confruntat cetăţenii români care planificau vacanţa în Mexic şi care sunt afectaţi de deciziile recente ale autorităţilor mexicane.

Bogdan Aurescu: ''Este inadmisibil ceea ce se întâmplă''

 Este o atitudine neprietenoasă ale autorităţilor mexicane faţă de cetăţenii români. Este o situaţie care riscă să ducă, în ceea ce priveşte Mexicul la pierderea de turişti, de bani şi de credibilitate ca destinaţie de călătorie prin astfel de acţiuni. Noi am semnalat deja acest lucru la nivelul conducerii ministerului ambasadorului mexican la Bucureşti în cursul zilei de ieri solicitând în regim de urgenţă clarificarea motivelor acestor decizii şi sistarea acestor măsuri arbitrare, în cele mai multe cazuri.

Abuzurile autorităţilor mexicane la adresa românilor au început săptămâna trecută

Relatările privind "ospitalitatea" autorităţilor mexicane la adresa turiştilor români au început să circule în urmă cu câteva zile. Pe aeroportul din Mexic, autoritățile au despărțit familii, unii membri au rămas acolo fără bani și fără telefon, iar alţii au fost urcați în avion cu destinația Frankfurt.

Într-o astfel de situație s-a aflat și Georgiana Năstase, o tânără mamă plecată în vacanță cu soțul și bebelușul. Georgiana a fost separată de tatăl copilului și amenințată cu închisoarea dacă nu se urcă în avion.

A plecat fără mâncare pentru copil, fără cheile de la casă sau biletul de avion de întoarcere în București. Georgiana a povestit pe o rețea de socializare prin ce clipe de spaima a trecut și cât de greu i-a fost să se întoarcă cu cel mic înapoi acasă, fără vești de la soțul reţinut în Cancun.

Autoritățile din Mexic au amenințat-o de mai multe ori că o vor trimite la închisoare sau îi vor lua copilul dacă refuză se se urce în avion. „Închisoarea nu este un loc pentru o mama cu copil” şi „ești pe teritoriul nostru și autoritățile îți pot lua copilul în situația asta”, i-au spus agenții, pe aeroportul din Cancun.

Ea spune că îşi face cunoscută experienţa dramatică pentru ca turiștii români care vor dori să călătorească în viitor, în Mexic, să în considerare toate riscurile.

"Transmit acest mesaj pentru că îmi doresc să afle cât mai mulți români de riscurile la care se expun când ajungi în Mexic. Întâmplarea noastră nu este una izolată, numai pe 30 ianuarie au fost deportați zeci de români fără explicații. Ceea ce am trăit eu și familia mea ne-a marcat enorm, psihic sunt dărâmată. Soțul meu este încă acolo, nu a putut să urce cu noi că nu mai erau locuri, își schimbase biletul pentru azi (n.r. luni 1 Februarie), dar nu avea testul COVID pentru a se îmbarca și a fost nevoit să-l modifice pentru joi, să poată face testul și avea rezultatele până la zbor," a declarat ea pentru Antena 3.

×
Subiecte în articol: Bogdan Aurescu Cancun Mexic aeroport
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close