Antena 3 CNN Actualitate Ministrul de Externe al Turciei, discuţii la Bucureşti cu Suedia şi Finlanda pe tema aderării la NATO

Ministrul de Externe al Turciei, discuţii la Bucureşti cu Suedia şi Finlanda pe tema aderării la NATO

Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe al Turciei, poartă discuţii la Bucureşti cu omologii din Suedia şi Finlanda pe tema aderării la NATO.

Ministrul de Externe al Turciei, discuţii la Bucureşti cu Suedia şi Finlanda pe tema aderării la NATO
Sursa foto: Hepta | Abaca Press
de Alina Anghel    |    29 Noi 2022   •   14:17

Suedia şi Finlanda speră să primească mai repede acordul Turciei pentru aderare pentru ca în primăvara anului viitor să devină membrii deplini ai Alianţei.

Principala acuzaţie pe care Ankara a adus-o Finlandei, dar în special Suediei, este că cele două ţări reprezintă refugii pentru militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan şi pentru unităţile de protecţie a poporului active în Siria, organizaţii pe care Turcia le consideră teroriste.

În luna mai a acestui an, Suedia şi Finlanda au depus o cerere comună de aderare la NATO, iar toată lumea se aştepta ca procesul de aderare să decurgă rapid, însă doar 28 din cele 30 de state membre au ratificat acordul. Este nevoie de unanimitate pentru ca un stat să fie acceptat ca membru cu drepturi depline al NATO.

La Summitul de la Madrid, Turcia, Suedia şi Finlanda au semnat un memorandum prin care s-au angajat să ţină cont de îngrijorările legate de securitate pe care le are fiecare dintre cele trei state.

Întâlnirea de astăzi de la Bucureşti este importantă, având în vedere că se vor pune pe masă, din nou, principalele îngrijorări ale Turciei, prin vocea ministrului de Externe, care va comunica cu omologii din Suedia şi Finlanda.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close