Antena 3 CNN Externe Suedia și Finlanda au depus cererile de aderare la NATO

Suedia și Finlanda au depus cererile de aderare la NATO

Finlanda și Suedia au solicitat oficial să se alăture alianței NATO, miercuri, la sediul aliaților. Este o decizie stimulată de invazia Ucrainei de către Rusia și care a pus în mișcare un proces de aderare care se preconizează că va dura doar câteva săptămâni.

Suedia și Finlanda au depus cererile de aderare la NATO
Sursa foto: Twitter / Finland at NATO
de Cerasela Stafie    |    18 Mai 2022   •   09:49

Suedia și Finlanda au fost neutre de-a lungul Războiului Rece, iar decizia lor de a adera la NATO este una dintre cele mai semnificative schimbări în arhitectura de securitate a Europei de zeci de ani, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice în regiunea nordică de la invazia Rusiei din 24 februarie.

”Acesta este un moment istoric, de care trebuie să-l profităm”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o scurtă ceremonie în care ambasadorii suedez și finlandez și-au predat scrisorile de cerere, fiecare într-un dosar alb imprimat cu steagul național.

”Salut cu căldură cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Sunteți cei mai apropiați parteneri ai noștri, iar apartenența dumneavoastră la NATO va crește securitatea noastră comună”, a spus Stoltenberg. Alianța consideră că aderarea Finlandei și a Suediei ar întări enorm zona Mării Baltice.

Turcia și-a surprins aliații în ultimele zile spunând că are rezerve cu privire la aderarea celor două țări. Stoltenberg a declarat miercuri că este de părere că problemele ar putea fi rezolvate.

”Suntem hotărâți să rezolvăm toate problemele și să ajungem la concluzii rapide”, a spus Stoltenberg, remarcând sprijinul puternic din partea tuturor celorlalți aliați.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close