Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Agriculturii: Comisia Europeană trebuie să prelungească restricțiile față de importurile din Ucraina

Ministrul Agriculturii: Comisia Europeană trebuie să prelungească restricțiile față de importurile din Ucraina

Miniștrii Agriculturii din România și Ungaria cred că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive pentru importurile din Ucraina, cel puțin până la finalul anului 2023.

Ministrul Agriculturii: Comisia Europeană trebuie să prelungească restricțiile față de importurile din Ucraina
Sursa foto: Florin Barbu | Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Sep 2023   •   15:38

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a primit, marți, vizita ministrului Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy.

Întâlnirea bilaterală a avut ca temă colaborarea dintre cele două state în domeniul agricol, precum și situația importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, în contextul măsurilor preventive adoptate de Comisia Europeană în vigoare până la data de 15 septembrie 2023.

Cei doi oficiali au discutat despre soluțiile pentru protejarea fermierilor, în condițiile în care de la încetarea inițiativei Mării Negre privind cerealele, exportul de produse agricole ucrainene se realizează prin statele membre vecine conflictului.

Ministrul român al Agriculturii a precizat că măsurile restrictive au avut un efect pozitiv atât asupra pieței cerealelor din țara noastră, cât și în ceea ce privește tranzitul cerealelor din Ucraina, care este în creștere, România depunând, în continuare, eforturi în vederea asigurării tranzitului produselor ucrainene către zonele cu deficit de cereale.

Citește și: Ministrul Agriculturii, despre noile alimente care vor avea prețul plafonat: "Ne dorim foarte mult ca această măsură să fie prelungită"

"Cei doi miniștri consideră că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puțin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Totodată, cei doi miniștri au abordat și necesitatea prelungirii derogării de la prevederile de ecocondiționalitate și în anul 2024, având în vedere prelungirea războiului din Ucraina.

"Ministrul Florin Barbu a mulțumit omologului maghiar pentru susținerea față de solicitarea făcută de partea română în cadrul celui mai recent Consiliu AGRIFISH ce vizează prelungirea derogării de la implementarea cerinţelor privind rotaţia culturilor (GAEC 7), respectiv cea privind asigurarea unui procent minim din suprafaţa agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8)”, se precizează în comunicat.

De asemenea, ministrul român a apreciat că, la nivelul CE, ar fi oportună stabilirea unui sistem de subvenții pentru tranzitul mărfurilor agricole din Ucraina, ceea ce ar putea reprezenta un stimulent semnificativ pentru direcționarea produselor din Ucraina către piețe mai îndepărtate, în special către țările expuse riscului legat de securitatea alimentară, așa cum a fost inițial stabilit, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: ministrul Agriculturii Ungaria
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close