Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Economiei a trimis Corpul de Control la ISCIR, după tragedia de la Crevedia: "Orice instalație de tip SKID a funcționat ilegal"

Ministrul Economiei a trimis Corpul de Control la ISCIR, după tragedia de la Crevedia: "Orice instalație de tip SKID a funcționat ilegal"

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, anunţă că datele prezentate de ISCIR au arătat că orice instalație de tip SKID care ar fi putut exista la stația GPL din Crevedia funcționa ilegal.

Ministrul Economiei a trimis Corpul de Control la ISCIR, după tragedia de la Crevedia: "Orice instalație de tip SKID  a funcționat ilegal"
Sursa foto: Facebook | Stefan Radu Oprea
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Aug 2023   •   15:00

"Am dispus Corpului de Control de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului să verifice la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat - ISCIR dacă au existat instalații autorizate de distribuție GPL la locul exploziei din Crevedia sau dacă au fost înregistrate sesizări ori informări cu privire la activități neautorizate.

De asemenea, vom verifica toate acțiunile de control efectuate de către ISCIR la nivel național, cu privire la autorizarea instalațiilor GPL", a spus ministrul.

Ştefan Radu Oprea a adăugat că, documentele prezentate de conducerea ISCIR au arătat că, la stația GPL din Crevedia, nu figurează nicio instalație autorizată ISCIR.

"În baza documentelor prezentate de către conducerea ISCIR, în această dimineață, reiese că la acea locație nu figurează nicio instalație autorizată ISCIR.

Citește și: Imaginile dezastrului rămas în urma exploziei de la Crevedia. Mărturiile localnicilor: "Am crezut că este cutremur"

Pe amplasament a existat o instalație autorizată, de tip SKID GPL, având termen scadent pentru verificarea periodică în 2014.

Ultima înregistrare, din 2021, arată că acea instalație a fost amplasată la Botoșani. Aceste aspecte vor fi verificate de către Corpul de Control.

Din datele prezentate de către ISCIR, până la acest moment, orice instalație de tip SKID care ar fi putut existenta în momentul exploziei pe amplasamentul de la Crevedia a funcționat ilegal", a mai adăugat ministrul.

Ministrul a prezentat, de asemenea, și pașii necesari pentru obținerea autorizației, conform legii:

  • Depunerea unei solicitări pentru obținerea avizului obligatoriu de instalare (înainte de începerea lucrărilor);
  • Documentația cuprinde memoriul tehnic, cu datele tehnice ale instalației, inclusiv plan de situație verificat de verificator MLPAT și schemă izometrică;
  •  ISCIR emite avizul obligatoriu de instalare;
  • După obținerea avizului, solicitantul se adresează CNCIR pentru efectuarea verificărilor tehnice, la fața locului, în vederea autorizării funcționării;
  • CNCIR emite raportul de inspecție și transmite către ISCIR o sinteză, în baza căreia ISCIR alocă numărul de înregistrare a echipamentului;
  • CNCIR eliberează cartea instalației, iar în baza acesteia echipamentul are autorizarea funcționării.

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close