Cum era de aşteptat, eroarea nu poate fi explicată de cei de la Ministerul Educaţiei.
SRL-ul a avut sediul în clădirea unui ONG din Popeşti-Leordeni. Până în 2012, firma ar fi dat certificate de limbă engleză, apoi şi-a întrerupt activitatea. Cu toate acestea, diplomele eliberate de această societate au fost legalizate prin Ordin de ministru al Educaţiei, alături de Cambridge sau DELF. Practic, orice elev care vine cu diplomă de aici nu va mai da bacalaureat la limba engleză.
Nici reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu ştiu cum a ajuns firma în ordinul de ministru. O explicaţie ar fi că mai mulţi elevi au venit cu certificate pentru a echivala proba de limbă străină, în locul examenului de bacalaureat. O altă explicaţie ar fi că firmele depun solicitări la Ministerul Educaţiei şi documentele din care rezultă că sunt autorizate să ofere certificate de cunoaştere a limbii străine.
Doi ciprioţi şi un român au patronat această firmă. La numerele de telefon declarate la Registrul Comerţului, răspunde un ...necunoscut.
Numai anul trecut 7.282 de elevi şi-au echivalat proba de limbă străină, dintre care 5.700 la engleză. Anul acesta, numărul celor care au scăpat de proba de la Bac a crescut la 10.000.