Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Finanţelor, anunţuri importante pentru salariaţi şi pensionari. "Va creşte puterea de cumpărare"

Ministrul Finanţelor, anunţuri importante pentru salariaţi şi pensionari. "Va creşte puterea de cumpărare"

Ministrul Finanţelor, anunţuri importante pentru salariaţi şi pensionari. "Va creşte puterea de cumpărare"
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Apr 2015   •   13:19

Proaspătul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a venit astăzi la Income pentru a explica ce se întâmplă cu banii românilor. Ministrul a explicat de unde are Guvernul bani pentru reducerea TVA la alimente, dacă pe români îi pândesc creşteri de taxe şi impozite şi care este efectul acţiunilor dezlănţuite ale Fiscului în lupta cu evaziunea fiscală.

„Va fi o creştere a puterii de cumpărare. Evident, această scădere a TVA la 9% va duce către acest lucru, o scădere a preţurilor la raft undeva între 10-12% cel puţin”, a declarat ministrul Finanţelor.

Referitor la pensii şi salarii şi modul în care acestea ar putea fi afectate de cele mai recente măsuri fiscale, Teodorovici a declarat: „Tot ce înseamnă pensii, ce înseamnă salarii nu vor fi în niciun fel afectate. Orice măsură pe care Guvernul o ia fie în sensul de relaxare fiscală, fie în altă zonă, nu va afecta cu absolut nimic ceea ce înseamnă salarii, pensii sau partea de investiţii”, a adăugat Eugen Teodorovici.

Reducerea TVA-ului la 9% la alimente este cea mai utilă măsură la acest moment în România, spune ministrul de Finanţe. Eugen Teodorovici a explicat la emisiunea Income că Guvernul are deja bani pentru scăderea acestei taxe dintr-o colectare mai bună în primul trimestru. Din calculele făcute, reducerea TVA-ului la alimente va creşte PIB-ul cu până la 0,6% până la sfârşitul anului.

Guvernul se bazează pe încasări suplimentare ale Fiscului de 5,5 miliarde lei în acest an, din care 3 miliarde de lei au fost deja încasate în primul trimestru. Diferenţa de 2,5 miliarde de lei urmează să fie obţinută până la sfârşitul primului semestru. Pentru anul următor, Guvernul estimează că ANAF ar urma să încaseze venituri suplimentare de 14 miliarde de lei, iar în perioada 2017-2019 de 18 miliarde de lei, ca un efect cumulat al mai multor măsuri şi acţiuni. Între timp, autorităţile vor să se asigure, că scăderea TVA la 9% se va vedea în reducerea preţurilor. Retailerii au dat asigurări că reducerea se va regăsi „în totalitate" în preţuri.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close