Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Justiției: Sesizarea CCR în cazul „Belina” va fi redactată. Ea a pornit de la Guvern, nu de la Ministerul Justiției

Ministrul Justiției: Sesizarea CCR în cazul „Belina” va fi redactată. Ea a pornit de la Guvern, nu de la Ministerul Justiției

Ministrul Justiției: Sesizarea CCR în cazul „Belina” va fi redactată. Ea a pornit de la Guvern, nu de la Ministerul Justiției
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
de S.T.    |    28 Sep 2017   •   09:20

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi că inițiativa sesizării CCR în dosarul „Belina” a pornit din Guvern și nu de la Ministerul Justiției, nu de la ministrul Justiției.

„Am citit și eu prin presa scrisă o afirmație absolut incorectă, care nu-mi aparține în sensul că s-ar fi solicitat considerarea hotărârilor de guvern ca și ordonanțe de urgență, ca și legile. E imposibil o astfel de afirmație, pentru că au regim juridic diferit. Au efecte diferite. Nu știu cine a făcut afirmația, dar vă sigur că afirmația este absolut incorectă”, a declarat Tudorel Toader, joi dimineață, la Ministerul Justiției.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi că Guvernul României vrea să conteste ancheta Belina, iar în acest caz „Ministerul Justiției este cel mai abilitat să facă o asemenea sesizare, lucru care se va întâmpla în următoarele zile”.

Potrivit lui Tudorel Toader, până luni Ministerul Justiţiei va redacta draftul pentru sesizarea ce urmează să fie transmisă Curţii Constituţionale a României pentru a se stabili dacă procurorii pot ancheta hotărâri de Guvern.

În ancheta Belina, procurorii cercetează Hotărârea de Guvern prin care insula Belina, aflată în domeniul public al statului, a fost trecută în administrarea Consiliului Județean Teleorman. 

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, referitoare la dosarul „Belina”, sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.

„În cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut o serie de consideraţii de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanţilor mass-media despre o cauză aflată în lucru la procurorii DNA, cunoscută drept 'dosarul Belina'. Astfel, ministrul Justiţiei a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ”, se arăta într-un comunicat al DNA.

Citiți și:

Prima reacție a lui Tudorel Toader după ce Kovesi i-a făcut plângere la CSM

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close