Ministrul Şova a depus la DNA corespondenţa dintre ministere, în cazul dispariţiei contractului Bechtel

de M.Z.    |    27 Aug 2013   •   13:45
Ministrul Şova a depus la DNA corespondenţa dintre ministere, în cazul dispariţiei contractului Bechtel Foto: Intact Images

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a venit marţi la DNA, ca martor în dosarul plângerii făcute de el în cazul dispariţiei contractului original cu Bechtel.

Şova este cel care a depus plângere pentru neglijenţă în serviciu privind protecţia informaţiilor clasificate, dar mai există o plângere penală, depusă de fostul ministru Anca Boagiu, împotriva lui Şova, pe care îl acuză că el ascunde contractul original semnat de Adrian Năstase în anul 2003 pentru a-l apăra pe fostul premier.


Update 13.45 - Ministrul Marilor proiete, Dan Şova, a declarat marţi, la ieşirea de la DNA, că le-a adus procurorilor actele solicitate şi, dacă va fi cazul va cere tribunalului legalizarea unei copii a contractului.

"Am adus domnului procuror de caz, documentele pe care le-a cerut. Mi-au cerut doar corespondenţa. Acest contract cu Bechtel a fost în custodia Transporturilor. Ei sunt semnatarii şi cei care l-au secretizat", a declarat Dan Şova, marţi, la ieşirea de la DNA.

În ceea ce priveşte plângerea lui Boagiu, Şova a apreciat că solicitarea este "caraghioasă".

"Am apreciat gluma doamnei Boagiu, mai puţin plângerea penală împotriva mea. Nu cred că o să mă cheme cineva la Parchet pentru asta. Plângerea doamnei Boagiu este totuşi caraghioasă", a apreciat Şova.

De asemenea, Şova a precizat că, după 1 septembrie, dacă se va opta pentru soluţia legalizării unei copii, se va adresa Tribunalului Bucureşti pentru refacerea înscrisurile dispărute.

_____________________________

Ştirea iniţială 13.15

Şova a spus că susţine plângerea penală pe care a făcut-o săptămâna trecută.

"M-au chemat pentru plângerea pe care am depus-o eu în cazul Bechtel, de dispariţie a contractului", a declarat, marţi, ministrul Dan Şova, la intratrea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Pe 21 august, ministerul Marilor Proiecte, condus de Dan Şova, a depus plângere penală la DNA pentru lipsa exemplarului original al contractului cu Bechtel.

"Plângerea penală (...) cere, de asemenea, ca în situaţia în care se va dovedi că faptele care au condus la lipsa/refuzul de punere la dispoziţie a acestui document îmbracă forma altei infracţiuni să se dispună atragerea răspunderii penale, după caz, pentru infracţiunea de distrugere, furt sau abuz în serviciu contra intereselor publice. (...) Aceasta a fost făcută şi nu e îndreptată împotriva unei persoane anume, Direcţia Naţională Anticorupţie fiind în măsură să cerceteze cine se face vinovat pentru lipsa exemplarului original al contractului", arăta într-un comunicat de presă departamentul condus de ministrul Dan Şova.

Potrivit sursei citate, plângerea a fost depusă la DNA fiind vorba de o infracţiune de serviciu care poate aduce statului pagube importante, mai mari decât echivalentul a un milion de euro, ţinând cont de valoarea contractului cu Bechtel.

Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a anunţat că a depus o plângere penală împotriva ministrului Dan Şova, acuzându-l pe acesta de o "acţiune suspectă de ascundere" a contractului semnat în 2003 între Guvernul Adrian Năstase şi firma Bechtel.

În replică, ministrul Şova a spus că speră ca Anca Boagiu să nu fi depus plângere la Parchet cum că el ar ascunde contractul, pentru că, în acest caz, ar fi denunţ calomnios şi atunci va depune, la rândul său, plângere împotriva ei. 

Construcţia tronsonului Braşov - Borş al Autostrăzii Transilvania a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 milioane de euro, încheiat cu compania Bechtel.x close