Antena 3 CNN Actualitate Vaccinul produs de Moderna a ajuns în România

Vaccinul produs de Moderna a ajuns în România

Vaccinul produs de compania americană Moderna a ajuns, marţi seară, în România.

Vaccinul produs de Moderna a ajuns în România
de Georgiana Adam    |    12 Ian 2021   •   21:41

Transportul de 14.000 de doze a intrat în ţară pe la Vama Nădlac şi urmează să plece către Bucureşti. Dozele vor ajunge miercuri la Institutul Național de
Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”.

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin sunt aduse la București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

România a contractat 3,4 milioane de doze de vaccin produse de Moderna. Acest vaccin foloseşte tehnica ARN mesager, la fel ca şi produsul Pfizer - BioNTech

Cu ajutorul unor molecule ARN secvenţiate de la coronavirus, vaccinul "obişnuieşte" sistemul imunitar al organismului imunizat să atace virusul SARS-CoV-2 înainte de infecţia efectivă, prin dezvoltarea de anticorpi.

Astfel, virusul poate fi oprit la intrarea în organism şi pot fi evitate formele grave ale bolii.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vărsta de peste 18 ani.

Cele două variante de vaccinuri disponibile în Uniunea Europeană în acest moment sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași.

Vaccinul Pfizer - BioNTech are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.

Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previne și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.

Premierul Cîţu cere Comisiei Europene suplimentarea dozelor de vaccin pentru România

Potrivit lui Cîţu, România solicită încă aproximativ 8 milioane de doze produse de Pfizer - BioNTech.

"Am aprobat astăzi transmiterea către Comisia Europeană a solicitării ca România să beneficieze de încă opt milioane de doze de vaccin Pfizer - BioNTech din cele 200 de milioane negociate suplimentar la nivel european.

Este vorba, mai exact, de solicitarea a încă 8.055.394 de doze de vaccin, care se vor adăuga celor 12.780.080 milioane de doze produse de BioNTech /Pfizer și contractate deja de România.

Altfel spus, doze vitale care vor asigura imunizarea a 10.417.737 de persoane, care se pot întoarce la o viață normală", a anunţat, marţi după-amiază, premierul român.

Comisia Europeană a negociat achiziţia unui nou vaccin anti-COVID produs cu tehnologie tradiţională

Comisia Europeană a încheiat marţi discuțiile preliminare cu compania Valneva în vederea achiziționării potențialului vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de producătorul farmaceutic european.

Contractul preconizat cu Valneva ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa împreună 30 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa până la 30 de milioane de doze suplimentare.

Discuțiile preliminare finalizate marţi vin în completarea unui portofoliu vast, deja asigurat, de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa.

Acest portofoliu include contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac și Moderna, precum și discuțiile preliminare încheiate cu Novavax.

Vaccinul produs de Valneva este al 8-lea vaccin anti-COVID inclus în portofoliu de Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: Moderna vaccin
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close