Antena 3 CNN Actualitate Mugur Isărescu nu are de gând să meargă la audierile din Parlament. "BNR nu primește ordine de la nimeni!"

Mugur Isărescu nu are de gând să meargă la audierile din Parlament. "BNR nu primește ordine de la nimeni!"

Mugur Isărescu nu are de gând să meargă la audierile din Parlament. "BNR nu primește ordine de la nimeni!"
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Feb 2019   •   20:12

"BNR nu primește ordine de la nimeni!" Declarația incendiară a fost făcută de purtătorul de cuvânt al BNR, ca reacție după ce senatorul Daniel Zamfir a anunțat că vrea să modifice legea astfel încât cei care refuză să meargă la audieri în Parlament să fie aspru sancționați și chiar să fie revocați din funcție.

Citește și: Conflict uriaș: Parlament - BNR - Consiliul Concurenței. Dezvăluirile senatorului Daniel Zamfir

În opinia lui Dan Suciu, pentru ca Guvernatorul BNR să poată fi obligat să se prezinte la audieri trebuie ca legea de funcționare a BNR să se schimbe și să fie aprobată de toate țările din Uniunea Europeană.

"Banca Națională nu este instituție bugetară și funcționează după altă legislație. BNR este instituție publică, dar nu bugetară, deci nu este subordonată altei instituții. Regimul de funcționare al BNR e bine descris, și în Legea de funcționare a Băncii Naționale, și în Tratatul de aderare, care ne interzice să primim ordine din partea oricărei alte instituții.

Iar o modificare în Legea Băncii Naționale trebuie să fie acceptată inclusiv în statele partenere din Uniunea Europeană. Deci, dacă vrem să repectăm legislația europeană, trebuie să ținem cont de asta. În rest, sigur, se poate face orice modificare", a spus Dan Suciu, pentru psnews.ro.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, senatorul ALDE Daniel Zamfir a contrazis afirmațiile purtătorului de cuvânt al Băncii Naționale.

"Nu trebuie să modificăm nicio legislație, nici pe cea românească și nici pe cea europeană, cu atât mai puțin. Există o lege în România, care este regulamentul Senatului, care obligă orice șef de instituție publică, și l-ați auzit pe purtătorul de cuvânt că BNR este instituție publică, să vină în fața comisiilor parlamentare atunci când sunt solicitați. Prezența este obligatorie", a spus Daniel Zamfir.

Senatorul ALDE a declarat că acțiunea Comisiei pe care o conduce este una legitimă, pentru a fi obținute niște răspunsuri.

"Lucrurile stau așa, în legătură cu Banca Națională: Curtea de Conturi nu poate face niciun control la BNR, angajații BNR, cei care lucrează la supraveghere financiară, inclusiv Consiliul de Administrație, nu răspund nici civil, nici penal pentru acțiunile.

De asemenea, raportul Băncii Naționale este doar citit în Parlament. Eu cred că ceea ce facem noi la Comisia economică este o acțiune legitimă. Vrem să știm. Domnul Isărescu a spus că vine la comisie dacă îi dăm întrebările. Uite, am și dat întrebările - i-am spus ce vrem să discutăm", a adăugat Daniel Zamfir.

 

 

×
Subiecte în articol: Editie Speciala Daniel Zamfir Dan Suciu
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close