Antena 3 CNN Actualitate Noi date din cazul Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competanţă ISU

Noi date din cazul Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competanţă ISU

Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va soluționa conflictul de competență în cazul tragediei Ferma Dacilor, acolo unde opt persoane au murit şi alte două au fost rănite.

Noi date din cazul Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competanţă ISU
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Apr 2024   •   18:28

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va judeca, marţi, conflictul dintre instanțe referitor la competența de soluționare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale legată de controalele efectuate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova înainte de incendiul de la Ferma Dacilor.

Dosarul privind "confirmarea redeschiderii urmăririi penale" a fost înregistrat la Tribunalul Prahova pe 29 decembrie 2023, la trei zile după tragicul incendiu care a provocat opt decese și doi răniți.

Însă Tribunalul Prahova a declinat competența în favoarea Tribunalului Militar București, care, după patru termene și o amânare de pronunțare, a decis că nu este competent să soluționeze cauza. Astfel, dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a soluționa conflictul de competență.

Inițial, printre intimii în această speță se aflau Dumitru Elisei, fost prim-adjunct al inspectorului-șef al ISU Prahova, și Cristina Chelba, fost inspector de prevenire în cadrul ISU Prahova. Ulterior, Adelina Ilie, administrator al Fermei Dacilor, a fost adăugată ca intimată în dosar conform datelor de pe portalul instanțelor de judecată, potrivit Agerpres.ro.

Incendiul din decembrie a provocat o anchetă asupra modului în care ISU Prahova a efectuat controalele la Ferma Dacilor, unde lipsurile în materie de siguranță la incendiu au fost constatate cu mai mult timp înainte de tragedie.

Investigațiile DNA au vizat implicarea colonelului Elisei Dumitru în activitatea subordonaților săi, inclusiv presupusele solicitări de a nu amenda diverse agenți economici pentru nereguli privind securitatea la incendiu. Dosarul acestuia a fost clasat în martie 2023, din lipsă de probe.

Incendiul de la Ferma Dacilor s-a soldat cu opt persoane decedate și două rănite, provocând preocupare cu privire la aplicarea corectă și riguroasă a normelor de securitate în locațiile publice și comerciale.

×
Subiecte în articol: Ferma Dacilor ICCJ autorizaţie ISU
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close