Antena 3 CNN Actualitate Noua generaţie de băieţi deştepţi din România | Trei reţele-bombă mufate la miliarde!

Noua generaţie de băieţi deştepţi din România | Trei reţele-bombă mufate la miliarde!

Contracte pe multe zeci de milioane de euro din bani publici, firme de consultanţă mufate în secret la bugete uriaşe, apoi bani sifonaţi pe şest în conturi secrete din afara ţării.

Noua generaţie de băieţi deştepţi din România | Trei reţele-bombă mufate la miliarde!
Sursa foto: Hepta | Depo Photos/ABACA
de Andreea Sava    |    19 Feb 2022   •   23:14

Pentru o tagmă selectă de şmecheri din România, pandemia a fost mană cerească, la fel şi bugetele de miliarde din bani europeni despre care ni se tot spune că vor scoate România din multiplele crize în care se zbate.

O nouă generaţie de băieţi deştepţi care a sesizat încă de mult oportunităţi uriaşe, iar accesul la aceste tunuri le-a fost facilitat de oameni infiltraţi la vârful politicii sau în poziţii-cheie din sistem.

Vom detalia în continuare trei astfel de filiere care se integrează cu uşurinţă în categorie noii generaţii de băieţi deştepţi a României:

Nr. 1 - Filiera de ONG-uri care controlează mari proiecte-cheie ale României

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a aruncat practic în aer un mega-cuib de viespi când a îndrăznit să spună în spaţiul public faptul că în PNRR pentru noua agenţie care se ocupă de spitale s-au alocat pe şest 26 de milioane de euro pentru consultanţă, în timp ce agenţia are un buget total de 5 milioane de euro.

Mihai Gâdea a prezentat în detaliu documentele la Sinteza Zilei, documente ce prevăd plăţi între 680 şi până la 2000 de euro pe zi pentru fiecare consultant.

Mai mult, ministrul Rafila a dezvăluit că documentele PNRR privind domeniul sanitar sunt de negăsit la Ministerul Sănătăţii şi că pare că totul a fost făcut în mare secret, în afara ministerului, de oamenii USR, lucru care i-a făcut pe foştii miniştri USR Cristian Ghinea, Ioana Mihăilă şi Vlad Voiculescu să sară la jugulara lui Alexandru Rafila, să îl facă puturos şi să îl acuze de fake news, fără să nege cifrele pentru consultanţă.

Aceste noi dezvăluiri de la Ministerul Sănătăţii doar completează un tablou mult mai mare al reţelei de acţiune Rezist pe aripa useristă de mufare la bani europeni şi control al unor proiecte majore din România, iar pentru PNRR şi accesul la cele circa 30 de miliarde de euro doar s-a aplicat o schemă bine pusă la punct anterior.

Mai simplu, planul de acţiune constă în două fronturi: o dată mufarea unor ONG-uri şi firme de consultanţă agreate la proiectele propriu-zise care, în PNRR, se referă la domeniile în care acestea acţionează de mulţi ani deja, respectiv digitalizare şi probleme de mediu, un exemplu fiind proiectul de două miliarde din PNRR numai pentru Delta Văcăreşti. Iar al doilea front este cel prin care, odată cu venirea la guvernare, oamenii din USR au preluat şi controlul asupra implementării acestor proiecte şi supravegherea felului în care orice guvern viitor urmează planul lor semnat şi lăsat pentru PNRR.

Pe lângă firme de consultanţă băgate să supravegheze fiecare proiect în parte, pe modelul pe care l-am văzut la Ministerul Sănătăţii pentru construcţia a 25 de spitale, imediat după ce USR a fost dat afară de la guvernare, fostul ministru Cristian Ghinea a înfiinţat un ONG - "O ţară ca afară", care a obţinut de la Bruxelles fonduri pentru supravegherea modului prin care statul român implementează PNRR prin platforma Monitor PNRR.

Un model pe care şi site-ul România Curată al Alinei Mungiu-Pippidi, o bună cunoscătoare a băieţilor cu spate din USR şi susţinătoare a unei părţi a taberei Rezist, l-a denunţat ca fiind unul penal şi că este doar o scamatorie prin care Ghinea să continue să joace rolul adevăratului ministru din umbră pentru miliardele din PNRR.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close