Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Detalii din marea împărţeală pe filiera consultanţelor din PNRR în valoare de 25 milioane de euro

Detalii din marea împărţeală pe filiera consultanţelor din PNRR în valoare de 25 milioane de euro

În ediția de miercuri seara a emisiunii Sinteza Zilei a fost difuzată o anchetă jurnalistică în care s-au prezentat echipele de experţi care se vor ocupa de consultanță pentru PNRR pe filiera de sănătate şi nu numai, acolo unde au fost alocate sume incredibile.

Detalii din marea împărţeală pe filiera consultanţelor din PNRR în valoare de 25 milioane de euro
Sursa foto: Colaj Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2022   •   22:44

Totul a ieșit la iveală aseară când ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit ce a găsit în PNRR, la ministerul pe care îl conduce, și ce condiții au fost negociate în mandatele miniștrilor USR.

„Am găsit și noi destul de multe lucruri ciudate. În primul rând că nu am avut acces la documentele acestul program și ceea ce a fost foarte ciudat este că niciun angajat din ministerul Sănătății nu a lucrat sau nu a fost informat referitor la acest program. A fost lucrat pe persoană fizică, nu știu cum a fost lucrat", a spus ministrul Rafila.

„Și al doilea element este legat de faptul că de multe ori valoarea consultanței este mai mare decât valoarea obiectivului.

La Agenția Națională pentru Investiții în Sănătate, funcționarea agenției este finanțată cu 5 milioane de euro și consultanță 25 de milioane de euro", a mai precizat acesta, adăugând că a pus documentele aferente la dispoziția Corpului de Control al premierului", spunea ieri la Sinteza Zilei ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

În acest context, echipele de investigații ale Antena 3 au pus cap la cap toate informaţiile şi au descoperit detalii şi documente secrete. 

Mai exact, apar informaţii bombă despre fostul ministru al digitalizării Cristian Ghinea, acum consultant pe implementarea banilor din PNRR şi care începe să îşi construiască echipa de experţi. Cei mai mulţi sunt vechi colaboratori ai lui Ghinea încă din primul său mandat de ministru al Fondurilor Europene de pe vremea guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş.

Însă cel mai spectaculos colaborator al fundației lui Ghinea "O ţară ca afară" este nimeni alta decât celebra Ioana Mihailă, ultimul ministru al Sănătăţii, succesoarea lui Vlad Voiculescu şi cea care ar fi trebuit să promoveze apariţia controversatei Agenţii de Investiții în Sănătate cu un buget de 10 miliarde de euro, inclusiv prin PNRR.

Asociaţia "O ţară ca afară" se ocupă exclusiv de aceste măsuri din PNRR şi lucrează cu două rânduri de echipe, una oficială condusă de Cristian Ghinea ca președinte al asociației şi una formată din experţi afiliați.

Primul din aceşti experţi este nimeni alta decât urmașa lui Vlad Voiculescu la conducerea ministerului Sănătăţii, celebra Ioana Mihăilă, notează Jurnalul.

Aceasta se ocupă în cadrul asociației de componenta de sănătate din PNRR cu un buget de 2.5 miliarde de euro. Mai departe din echipa de experţi a ONG-ului lui Ghinea mai face parte Horațiu Cosma.

Acesta este într-un fel sau altul reprezentantul lui Cătălin Drulă în asociaţia lui Ghinea, deoarece Cosma este membru al unei alte asociații Pro infrastructura. De altfel în 2016 acesta a ocupat funcția de consilier la cancelaria fostului premier tehnocrat, actual preşedinte al USR Dacian Cioloş, iar la finalul anului 2020 Horațiu Cozma a devenit secretar de stat în ministerul Transportului în mandatul lui Cătălin Drulă. 

Cine mai face parte din echipa de experţi ai lui Cristian Ghinea pentru consultanta în PNRR în valoare de 26 de milioane de euro vedem, pe larg, în materialul de mai jos. 

×
Subiecte în articol: PNRR consultanta USR Alexandru Rafila
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close