Antena 3 CNN Actualitate Noua provocare periculoasă de pe TikTok care îi face pe adolescenții români să își riște viața. Psiholog: "Vor face orice pentru asta"

Noua provocare periculoasă de pe TikTok care îi face pe adolescenții români să își riște viața. Psiholog: "Vor face orice pentru asta"

O nouă provocare periculoasă de pe TikTok îi face pe adolescenții români să urce pe clădiri înalte. Psihologul si realizatorul Antena 3 CNN, Maria Coman, a explicat ce îi face pe copii să își riște viața.

Noua provocare periculoasă de pe TikTok care îi face pe adolescenții români să își riște viața. Psiholog: "Vor face orice pentru asta"
Sursa foto: TikTok
de Mia Lungu    |    13 Dec 2023   •   16:40

O nouă provocare periculoasă de pe TikTok ia avânt printre adolescenți. Aceștia se urcă pe clădiri înalte pentru a se filma și poza.

Polițiștii din Capitală au prins deja mai multe grupuri de tineri care își divulgă reciproc căile de acces pentru a se urca pe acoperișuri.

De la începutul lunii, polițiștii bucureșteni au dat teribiliștilor amenzi în valoare totală de 800 de lei.

Psihologul si realizatorul Antena 3 CNN, Maria Coman, a explicat ce îi face pe copii să își riște viața.

"Ce nu e nou este nevoia acestor copii, de fapt. Pe care, în principiu, pe asta ar fi util să o adresăm, respectiv nevoia de atenție. Da, dacă acești copii ar primi atenția de care au nevoie, de acasă, și nu acum. Că dacă ne apucăm să le dăm atenție la 17 ani, când ei deja sunt într-o suferință, din perspectiva asta, s-ar putea să fie târziu, când deja ei sunt într-o criză, să spunem.

Adolescența e o perioadă complicată. Da, creierul tău se schimbă la vârsta respectivă. Nevoia de adrenalină este foarte mare. Nevoia de răspuns imediat este și ea foarte ridicată, pentru că nu ți s-a dezvoltat creierul. Dacă tu doar așa primești atenție, făcând lucruri de genul ăsta care îți dau plăcere instant, atunci te duci în această direcție a lucrurilor care sunt periculoase.

Păi, în primul și în primul (n.r. ca părinte) rând trebuie să afli. Dacă nu ești cât de cât conectat la copilul tău, nu afli. În principiu, afli când se întâmplă ceva, ceea ce nu e în regulă. Relația de încredere cu copilul tău nu se construiește atunci când este o criză. Relația de încredere ai construit-o pe tot parcursul copilăriei, primei adolescențe ș.a.m.d. Și atunci trăiești cu speranța că o să afli.

Dacă afli într-o situație de criză, să spunem, începi să te întrebi și ce ai putea să faci tu? Adică ce schimbi tu? Dă-i atenția de care are nevoie. Când te roagă ceva, acceptă-l așa cum este. 

E foarte interesant ce se întâmplă în orice familie când copiii cresc. Că se schimbă dinamica. Noi părinții, avem senzația că în continuare suntem responsabili pentru tot ceea ce fac ei de fapt.

Pentru ei, cel mai important la vârsta asta, de-aia zic că părinții trebuie să facă cumva un pas în spate, este să fie acceptați de grup. Teoretic asta ar trebui să știi tu, ca părinte, în ce grup este copilul tău. Și când vezi că lucrurile nu sunt neapărat cele care ți se par potrivite (...) sunt câteva lucruri de care trebuie să te asiguri în relația cu copilul. Că e în siguranță. În primul și în primul rând că e în siguranță.

Restul, știi, sunt lucrurile pot fi discutate negociabil. Dar da, pentru ei cel mai important și cel mai important este să fie acceptați de grup în perioada asta și vor face aproape orice, pentru că creierul nu-i ajută, din păcate, nefiind pregătit în momentul ăsta. Vor face orice să fie (n.r. acceptați de grup). Deci atenție sporită la grupul din care fac parte copiii noștri.", a explicat Maria Coman.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close