Antena 3 CNN Actualitate "Nu mai aveți voi treabă, ne descurcăm noi!" | Victimele din azilul de la Târgu Mureș au fost trimise la moarte în plină pandemie de COVID

"Nu mai aveți voi treabă, ne descurcăm noi!" | Victimele din azilul de la Târgu Mureș au fost trimise la moarte în plină pandemie de COVID

Autoritățile au demarat controale la instituțiile județene responsabile, după scandalul "azilului morții" din Târgu Mureș, unde au decedat patru persoane transferate din Maramureș.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Aug 2023   •   09:59

Cauzele deceselor nu sunt cunoscute, pentru că nu au fost efectuate autopsii. Se știe doar că cei patru au decedat în decurs de șase luni de la transferul din județul Maramureș în județul Mureș.

Scandalosul caz al centrului unde au murit oameni care ar fi trebuit să fie îngrijiți acolo începe la sfârșitul anului 2020, când autoritățile au impus o serie de restricții dure din cauza pandemiei de COVID.

Aceste restricții nu au împiedicat, însă, transferul mai multor persoane dintr-un centru pentru persoane cu dizabilități din Maramureș tocmai în județul Mureș.

Citește și: "I-au îngropat acolo! După ce i-au dus la Mureș, în şase luni au murit trei!" | Înregistrări-şoc în cazul azilului morţii

Motivul invocat de responsabilii județeni este legat de condițiile, aparent necorespunzătoare, din centrul din Maramureș.

Astfel, în ianuarie 2021, în plină pandemie, opt persoane cu dizabilități au fost predate pe bază de proces-verbal centrului de la Târgu Mureș.

Beneficiarii, având probleme de sănătate grave, au fost transferați cu o serie de recomandări, cu medicamente și tuburi de oxigen. 

Însă administratorii centrului din Târgu Mureș nu au fost interesați de aceste detalii, după cum declară, la adăpostul anonimatului, una dintre sursele Antena 3 CNN.

"Una dintre tinere avea probleme de respirație (...) Când s-a dus sa le predea, cu tub de oxigen, a rămas șocată când a văzut ca nimeni nu era curios al cui era tubul de oxigen, ce trebuie să facă. Le-au pus pe toate într-o cameră (cei de la Târgu Mureș, n.r.) și au zis 'nu mai aveți voi treabă, ne descurcăm'. Nu au vrut să ceară detalii despre medicamente", a arătat sursa Antena 3 CNN.

Președintele CJ Maramureș: "Ce s-a întâmplat acolo nu a fost deloc în regulă"

"DGASPC ar fi avut obligația să informeze autoritatea tutelară. Nu s-a întâmplat asta, iar comisia noastră internă face toate cercetările. Certitudinea este că ce s-a întâmplat acolo nu a fost deloc în regulă", confirmă președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan.

"Aceste rapoarte care s-au întocmit nu au avut corespondent în realitate. Au fost făcute cum că totul era în regulă", spune, la rândul lui, directorul DGASPC Maramureș, Nicolae Silviu Ungur.

Femeia care administra centrul din Târgu Mureș - care este și infirmieră la spital - este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat si trafic de persoane.

În același caz, patronul centrului și fiul administratoarei au fost arestați preventiv.

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close