Antena 3 CNN Actualitate Oficial. Ce reguli trebuie să respecți dacă mergi la tratament în stațiunile balneare

Oficial. Ce reguli trebuie să respecți dacă mergi la tratament în stațiunile balneare

Ordinul emis de ministrul Sănătăţii cu noile măsuri ce trebuie respectate de pacienții și reprezentanții stațiunilor balneare a fost publicat luni în Monitorul Oficial. Pacienţii trebuie să-şi facă programare, prin mijloace de comunicare la distanţă şi vor fi supuşi triajului epidemiologic.

Oficial. Ce reguli trebuie să respecți dacă mergi la tratament în stațiunile balneare
15 Iun 2020   •   17:50

1. Programarea prin triaj telefonic

În urma acestuia, pacienții vor fi încadrați în una dintre cele patru categorii stabilite de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii Sănătăţii. Vor fi primiţi la tratament balnear doar pacienţii din primele două categorii.

- Grupa 1 - pacient asimptomatic fără contact cu vreo persoană cu afecţiuni virale, dar făcând parte din grupa de risc

- Grupa 2 – pacient asimptomatic fără contact cu persoane simptomatice

- Grupa 3 – pacient asimptomatic, dar care a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu coronavirus

- Grupa 4 – pacient diagnosticat cu coronavirus.

2. Triaj epidemiologic prin măsurarea temperaturii

"La intrarea în unitatea balneară se va efectua în mod obligatoriu un triaj epidemiologic de către un asistent medical instruit. Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, iar temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius. În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/şi prezenţa de simptome respiratorii şi/sau alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute, pacienţii nu sunt primiţi în incinta unităţii balneare şi li se anulează în mod obligatoriu programarea. Totodată, unitatea balneară le va recomanda acestora să ia legătura cu medicul de familie", precizează Ministerul Sănătății.

3. Declarație pe propria răspundere

Pacienţii care intră la consultaţie/tratament balnear sunt obligaţi să completeze o declaraţie pe propria răspundere cu privire la virusul SARS-CoV-2.

4. Mască și protecţie pentru încălţăminte

Unitatea balneară se va asigura că pacienţii care intră la consult/tratament poartă mască de protecţie şi protecţie pentru încălţăminte.

Reguli pentru angajați

Ordinul prevede şi reguli pentru personalul unităţilor de tratament, respectiv purtarea echipamentului corespunzător, termometrizarea la intrarea în tură şi, dacă este posibil, folosirea de căi de acces diferite de cele ale pacienţilor.

Recepţia trebuie să funcţioneze cu o singură persoană pe tură, iar accesul în vestiar se permite pentru o singură persoană odată.

În sălile de aştetare trebuie să existe dezinfectant pentru pacienţi şi este recomandat să existe o singură persoană care aşteaptă, în acest sens urmând a se lăsa suficient timp între consultaţii. Dacă sunt mai multe persoane odată în sala de aşteptare, unitatea va asigura distanţă de 2 metri între acestea.

În sălile de tratament, aparatele trebuie distanţate la un metru şi jumătate şi pot intra cel mult doi pacienţi odată. De asemenea, la finalul fiecărei proceduri, fiecare sală şi fiecare echipament vor fi dezinfectate.

Ordinul mai face referire şi la procedurile privind măsuri generale pentru unităţile balneare, cu şi fără paturi.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close