Antena 3 CNN Actualitate Oficial român din energie: "Trebuie să ne pregătim pentru cel mai negru scenariu la iarnă"

Oficial român din energie: "Trebuie să ne pregătim pentru cel mai negru scenariu la iarnă"

"Ne așteaptă o iarnă complicată şi trebuie să ne pregătim pentru cel mai negru scenariu", spune un oficial român din energie. Ce soluţii are Guvernul pentru criza energetică.

Oficial român din energie: "Trebuie să ne pregătim pentru cel mai negru scenariu la iarnă"
Sursa foto: pexels.com
de Claudia Popovici    |    13 Sep 2022   •   17:34

În acest moment România poate asigura 90% din consumul de gaze din producția proprie, iar pentru restul ar trebui să importăm.

Același lucru este valabil şi la energia electrică, mai ales că sistemul energetic naţional ar putea pune probleme în această iarnă din cauza debitelor slabe din lacurile de acumulare.

Seceta se menține în orașele mici

Fenomenul de secetă se menține în special în zona orașelor mici și a satelor din Moldova care nu au sistem de alimentare cu apă centralizat.

Cele mai afectate județe sunt: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, în special acolo unde nu există un sistem de alimentare centralizat, iar necesarul de apă este asigurat cu preponderență din puțuri sau foraje.

De aceea, Administrația Națională „Apele Române” face în continuare apel la calm și responsabilitate socială.

O altă provocare ar putea veni de la consumatorii de energie din marile orașe care ar putea pune presiune pe sistemul energetic naţional.

În acest context, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a lansat un avertisment.

”Pentru această iarnă trebuie să fim pregătiţi şi pentru cel mai negru scenariu, trebuie să avem pe masă absolut toate soluțiile posibile şi imposibile pentru a trece peste această iarnă.

Trebuie să umplem depozitele de înmagazinare de gaze la maximum posibil", avertizează vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în emisiunea Talk News de la Profit News TV, care a subliniat că "în niciun caz nu trebuie să ne mulțumim cu limita de 80% impusă de Uniunea Europeană.

Potrivit acestuia această limită va fi depășită în câteva zile şi, "ar trebui să țintim un 90 – 95% pentru a fi cât de cât liniștiți în privința iernii care o să vină”.

×
Subiecte în articol: oficial roman criza energetica
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close