Antena 3 CNN Actualitate Rezerva de apă a României e în creştere. Locurile în care se menţine seceta

Rezerva de apă a României e în creştere. Locurile în care se menţine seceta

Precipitațiile din ultima lună și gestionarea eficientă a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri de acumulare administrate de Administrația Națională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica, au contribuit la creșterea coeficientului de umplere, acesta ajungând astăzi la 72% (față de începutul lunii august când era 70%, dar în scădere față de începutul lunii iulie când era 80%).

Rezerva de apă a României e în creştere. Locurile în care se menţine seceta
Sursa foto: Facebook | Apele Române
de Silvia Preda    |    13 Sep 2022   •   17:08

Volumul disponibil astăzi în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,14 miliarde de metri cubi de apă (față de 3,05 miliarde cât era în luna august, dar în scădere față de începutul lunii iulie 2022 când era de 3,45 miliarde de metri cubi de apă). Acesta este suficient pentru satisfacerea necesarului de apă pentru toți beneficiarii din localitățile mari care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață.

„Estimăm că, la sfârșitul lunii septembrie, în cele 40 de lacuri de acumulare, cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, vom reuși să menținem un coeficient de umplere de peste 65%”, arată sursa citată.

Seceta se menţine în oraşele mici

Fenomenul de secetă se menține în special în zona orașelor mici și a satelor din Moldova care nu au sistem de alimentare cu apă centralizat. Cele mai afectate județe sunt: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, în special acolo unde nu există un sistem de alimentare centralizat, iar necesarul de apă este asigurat cu preponderență din puțuri sau foraje.

De aceea, Administrația Națională „Apele Române” face în continuare apel la calm și responsabilitate socială.

La stația hidrometrică de la Cernavodă nu sunt probleme în asigurarea debitului necesar pentru funcționarea celor două grupuri ale CNE Cernavodă, întrucât rezerva de nivel a crescut la 1,54 metri până la atingerea treptei II (de avertizare) ceea ce va permite funcționarea ambelor grupuri.

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere și va ajunge până la valoarea de 2050 mc/s (15 septembrie), staționar în următoarele două zile, apoi în creștere ușoară până la valoarea de 2150 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s).

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: apele romane seceta
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close