Antena 3 CNN Actualitate Om de afaceri, trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Prejudiciul este de peste 13 milioane de lei

Om de afaceri, trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Prejudiciul este de peste 13 milioane de lei

Om de afaceri, trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Prejudiciul este de peste 13 milioane de lei
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
26 Iul 2016   •   11:16

Omul de afaceri Kepe Istvan a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 13 milioane de lei, instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Tîrgu Mureş al DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, Kepe Istvan este acuzat de participaţie improprie la evaziune fiscală, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, toate săvârşite în formă continuată.

În acelaşi dosar a mai fost deferit justiţiei Ilie Cengher, administrator al SC Iliudicris SRL, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la evaziune fiscală, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

În plus, societatea Iliudicris SRL a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals (70 de infracţiuni).

Procurorii susţin că inculpatul Kape Istvan a început în anul 2009 să desfăşoare acţiuni pregătitoare pentru crearea unui lanţ de tranzacţionare fictivă, prin controlul mai multor societăţi comerciale, cu scopul prejudicierii bugetului general consolidat al statului român.

"Lanţul de tranzacţionare, ce a fost finalmente creat şi controlat, a cuprins relaţii comerciale fictive între şase societăţi comerciale, una dintre ele fiind SC Iliudicris SRL. Concret, inculpatul Kepe Istvan a determinat cu intenţie, prin intermediul celuilalt om de afaceri, pe contabilul SC Iliudicris SRL, la săvârşirea, fără vinovăţie, a infracţiunii de evaziune fiscală prin evidenţierea în contabilitate a unui număr de 89 facturi fiscale falsificate, puse la dispoziţia acestuia de către inculpatul Cengher Ilie, în care erau înscrise menţiuni nereale privind pretinse livrări de mărfuri", se precizează în comunicatul DNA.

Anchetatorii au constatat că, ulterior, contabilul a completat cu menţiuni nereale 13 deconturi de TVA lunare sau trimestriale pentru SC Iliudicris SRL, pe care le-a depus la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Harghita.

"În acelaşi context, inculpatul Cengher Ilie, în calitate de administrator al SC Iliudicris SRL, a întocmit în fals un număr de 61 note de recepţie în care a înscris contrar adevărului faptul că s-ar fi recepţionat mărfuri pretins achiziţionate de la o societate de tip fantomă controlată de inculpatul Kepe Istvan. Aceste înscrisuri au fost încredinţate aceluiaşi angajat spre a fi evidenţiate contabil şi pe care acesta le-a prezentat organelor de control (...) cu ocazia unui control efectuat în perioada 01.02.2012- 23.03.2012", se mai arată în comunicat.

În urma acestor demersuri, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 13.847.086 de lei, reprezentând TVA dedus nelegal. O parte din aceşti bani, respectiv 2,6 milioane de lei, au fost transferaţi în contul aceleiaşi firme fantomă şi retraşi ulterior de o persoană de încredere a lui Kepe Istvan, în final banii ajungând la omul de afaceri, care cunoştea provenienţa lor ilicită.

Procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Ilie Cengher şi Kepe Istvan, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Harghita.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close