Antena 3 CNN Actualitate ​Pacienta care a ars pe masa de operație la Spitalul Floreasca a murit

​Pacienta care a ars pe masa de operație la Spitalul Floreasca a murit

Pacienta de 66 de ani care a a luat foc pe masa de operație, la Spitalul Floreasca, a murit duminică seara.

​Pacienta care a ars pe masa de operație la Spitalul Floreasca a murit
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Dec 2019   •   20:43

Informația fost confirmată de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, la postul de televiziune Digi24.

Incidentul s-a petrecut pe 22 decembrie, femeia suferind arsuri pe 40% din suprafața corpului.

Secretarul de stat Horațiu Moldovan a relatat că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație.

Citește și: Unde au greșit medicii de la Spitalul Floreasca

O echipă condusă de Horaţiu Moldovan a verificat, duminică dimineaţă, starea de sănătate şi calitatea îngrijirilor medicale acordate pacientei de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.

"Acest accident combustional intrachirurgical este rezultatul combinaţiei între un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentelor pacientei cu concentraţie ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile şi folosirea unui electrobisturiu. Este foarte probabil ca, din intersecţia acestor trei elemente, să se fi produs acest incident. Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, a tegumentelor pacientei. Acel biocid are autorizaţia de a fi folosit în acest sens, problema este că electrobisturiul care s-a folosit are în specificaţia tehnică interdicţia de a fi folosit în combinaţie cu biocidul respectiv", a afirmat Horaţiu Moldovan, la Spitalul Floreasca.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a transmis, duminică, un comunicat în care precizează faptul că echipa ministerului, care s-a aflat duminică la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, are misiunea de a verifica starea de sănătate a pacientei arse pe masa de operaţie, cât şi calitatea îngrijirilor medicale acordate şi că sunt studiate unele documente ale Foii de Observaţie Clinice Generale.

MS mai anunţă că toate concluziile acestei anchete vor fi făcute publice după terminarea cercetărilor.

"Am luat această decizie de a comunica datele la sfârşitul anchetei, tocmai pentru a se evita speculaţiile. Este un caz cu multe implicaţii şi, din respect faţă de pacientă si familia sa este corect să tragem concluziile când avem toate dovezile şi declaraţiile clare ale celor implicaţi. Vă asigur că nu vom temporiza mersul anchetei", a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, potrivit comunicatului citat.

Citește și: Conducerea Spitalului Floreasca, reacție întârziată după ce o pacientă a ars ca o torță pe masa de operație. „Vor fi sesizate eventuale conotaţii penale”

Sâmbătă seara, conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (SCUB) a anunţat că a demarat o anchetă administrativă încă din ziua producerii evenimentului în urma căruia o pacientă a suferit arsuri în timp ce se afla pe masa de operaţie.

CSUB a precizat că, în cursul dimineţii de duminică, 22 decembrie, pacienta în cauză, care prezenta o patologie foarte complexă şi gravă, a fost supusă unei reintervenţii chirurgicale de urgenţă, intervenţie necesară pentru supravieţuirea sa şi stabilizarea funcţiilor vitale.

Citește și: Chirurgul Mircea Beuran, declarații exclusive despre incidentul de la Floreasca. Cum a luat foc o pacientă în sala de operație

"Intervenţia chirurgicală a fost una complexă, iar în cursul acesteia s-a produs evenimentul nefericit în urma căruia au rezultat arsuri tegumentare. Incidentul a fost rapid gestionat de echipa medicală, intervenţia chirurgicală fiind finalizată. În cursul aceleiaşi zile, incidentul a fost adus la cunoştinţa conducerii spitalului, care s-a deplasat în unitate şi a demarat o cercetare administrativă pentru a identifica circumstanţele producerii accidentului. În acest sens au fost solicitate şi primite declaraţii ale personalului implicat în incident şi au fost păstrate materialele care au legătură cu incidentul. Dacă în urma acestei cercetări administrative vor fi evidenţiate fapte/aspecte cu alte conotaţii, vor fi sesizate organele în drept", se preciza în comunicatul CSUB.

Totodată, Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei a declanşat verificări cu privire la aspectele semnalate în mass-media referitoare la cazul unei paciente incendiate pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca.

Sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că a trimis corpul de control al ministerului la Spitalul Floreasca din Capitală, în legătură cu cazul pacientei care a fost arsă pe masa de operaţie.

Citește și: Ministrul Sănătății: Medicul Beuran va fi audiat luni dimineață. Este inexplicabil că nu i s-au luat imediat acest declaraţii

 

×
Parteneri
Lista noilor stațiuni turistice atestate în România
x close