Antena 3 CNN Actualitate Papa Francisc, despre scandalul momentului la Vatican: Îmi reînnoiesc angajamentul Bisericii de a dezrădăcina acest rău

Papa Francisc, despre scandalul momentului la Vatican: Îmi reînnoiesc angajamentul Bisericii de a dezrădăcina acest rău

Papa Francisc a făcut, miercuri, prima declarație după publicarea raportului exploziv care arată că membri importanți ai Bisericii Catolice au știut despre abuzurile sexuale asupra copiilor săvârșite de cardinalul McCarrick.

Papa Francisc, despre scandalul momentului la Vatican: Îmi reînnoiesc angajamentul Bisericii de a dezrădăcina acest rău
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    11 Noi 2020   •   23:45

„Ieri a fost publicat raportul despre cazul dureros al ex-cardinalului Theodore McCarrick. Îmi reînnoiesc apropierea față de victimele oricărui abuz și angajamentul Bisericii de a dezrădăcina acest rău", a spus Papa Francisc miercuri, în cadrul audienței sale generale săptămânale, relatează Reuters.

Acesta a fost primul comentariu după publicarea unui raport exploziv cu privire la manevrarea greșită de către Vatican a cazului fostului Cardinal din SUA, Theodore McCarrick, acuzat ca a abuzat sexual mai mulți copii.

Raportul de 420 de pagini arată că McCarrick a fost promovat în cadrul Bisericii Catolice, deși mai mulți oficiali de la Vaticani erau la curent cu acuzațiile ce i se aduceau.

Tot din anchetă reiese că, în 2008, fostul Papa Benedict a respins propunerile unor asistenți superiori care cereau ca McCarrick să fie supus unei anchete interne a Bisericii „pentru a determina adevărul și, dacă se justifică, pentru a impune o„ măsură exemplară”. În schimb, cardinalul a primit doar un avertisment verbal și i s-a spus să mențină discreția.

Papa Ioan Paul al II-lea a știut despre acuzațiile de abuz sexual asupra unor copii, săvârșite de cardinalul Theodore McCarrick

O ancheta internă a Vaticanului, publicată marți, arată că Papa Ioan Paul al II-lea a fost avertizat cu privire la acuzațiile aduse preotului american Theodore McCarrick, însă a ales să îl promoveze la rangul de la Arhiepiscop al Washingtonului în ciuda acestor informații, după ce preotul a negat acuzațiile, iar o investigație de la acea vreme a arătat „informații incorecte și incomplete”.

Tot Papa Ioan Paul al II-lea a fost cel care l-a numit apoi cardinal, în 2001, pe Theodore McCarrick.

McCarrik a demisionat în 2018 din Colegiul Cardinalilor, și a fost caterisit anul trecut, după ce acuzațiile conform cărora a abuzat sexual copii s-au dovedit a fi adevărate, în cadrul unui proces al Bisericii Catolice.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close