Mare atenție! Când ne poate omorî paracetamolul. Dr. Ciuhodaru: ”Nu putem lua mai mult de 4 pastile pe zi”

de Andreea Cigolea    |    17 Feb 2021   •   16:31
Mare atenție! Când ne poate omorî paracetamolul. Dr. Ciuhodaru: ”Nu putem lua mai mult de 4 pastile pe zi”

Un bărbat din oraşul Săveni, judeţul Botoşani, infectat cu SARS-CoV-2, a murit după o supradoză de paracetamol. Bărbatul a decis să se trateze singur acasă, însă şi-a distrus ficatul cu zeci de pastile de paracetamol.

Aceste medicament nu se ia ”după ureche” așa că ar fi indicat să fim atenți la câteva aspecte atunci când alegem să ne tratăm cu paracetamol. Dr. Ciuhodaru trage un semnal de alarmă. Atenție, nu e de glumit! 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice.

Un pacient de 70 de ani a ajuns la urgențe în stare gravă după supradozaj de paracetamol cu insuficiență hepato-renală și nu a mai putut fi salvat. Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România. Așa cum prevăd cele 2 proiecte de lege pe care le-am depus în parlament.

Rețineți:

1. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.

3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:

a) febrei și al

b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:

5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

8. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar la

9. La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 - 15 mg/kg/la o administrare).

10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.

!!! Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicaţie accidentală):

1. Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinic.

2. Pacienţii trebuie spitalizaţi!

3. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.

4. Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.

5.Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale.

Doze și mod de administrare uzuale:

a) Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:

Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie.

Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani:

Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore.

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

Și puțintică istorie:

1. Parcacetamolul a fost sintetizat în 1873.

2. La data descoperii sale eventualele efecte terapeutice au fost ignorate.

3. Legile privind introducerea educației pentru sănătate și predarea de noțiuni de prim ajutor au fost depuse de mine în fiecare sesiune parlamentară. Așteaptă doar să fie adoptate.

Ce riscuri au banala aspirină sau paracetamolul

Ceea ce oamenii nu ştiu este că "pastilele în exces sau luate după ureche pot să dea toxicitate sau reacţii încrucişate între medicamentele pe care le administrăm",  subliniază medicul Radu Țincu, care se referă la "banala" aspirină, paracetamol, somnifere sau suplimente alimentare.

"Sunt anumite medicamente standard pe care lumea le foloseşte crezând că sunt lipsite de orice risc. Bătrâna şi banala aspirină, de exemplu, poate să determine afectare digestivă gastrică la pacienţii care au gastrită sau ulcer.

De asemenea, ea modifică coagularea sângelui. Deci pacienţii care îşi administrează astfel de preparate trebuie să ştie că în timpul unei intervenţii chirurgicale, chiar şi stomatologice, riscul de sângerare creşte foarte mult.

Un alt medicament braţ la braţ cu aspirina este paracetamolul. Lumea foloseşte în exces acest analgezic, antipiretic pentru dureri, febră şi a fost folosit în pandemia de coronavirus foarte mult, pentru că a avut o popularitate foarte mare. 

El este hepatotoxic şi dacă îl vom folosi o perioadă lungă de timp sau nu vom respecta dozajul corespunzător, se poate ajunge la hepatită acută toxică", a precizat medicul Radu Ţincu. Multă lume crede că suplimentele alimentare, care sunt plante sau extracte din plante, sunt substanţe lipsite de efecte secundare. "Este fals. Orice supliment alimentar fiind un extract care conţine bioflavonoide sau alte substanţe naturale are un efect fiziologic în organism şi, atunci, putem să avem surpriza ca ele să interacţioneze cu unele din medicamentele clasice. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close