Antena 3 CNN Actualitate Părinţi români, care se întorceau cu copiii din România, opriţi pe aeroport în Germania pentru că micuţii nu ar fi avut scutiri şcolare

Părinţi români, care se întorceau cu copiii din România, opriţi pe aeroport în Germania pentru că micuţii nu ar fi avut scutiri şcolare

Doi părinţi români care se întorcea cu copiii din România au fost opriţi pe aeroport, în Germania, după ce autorităţile au descoperit că cei doi copii nu aveau scutiri şcolare şi ar fi trebuit să fie la cursuri.

Părinţi români, care se întorceau cu copiii din România, opriţi pe aeroport în Germania pentru că micuţii nu ar fi avut scutiri şcolare
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Dragos Savu
de Claudia Popovici    |    19 Mai 2022   •   20:48

Iniţial, mai multe articole apărute în presa din Germania şi preluate ulterior de site-uri de ştiri din România arătau că românii ar fi fost amendaţi pentru că ar fi încălcat dreptul la şcolarizare a copiilor.

Înţeleasă greşit, informarea de presă transmisă de autorităţile germane şi publicată online a fost preluată şi transformată în ştiri de mai multe publicaţii, printre care şi antena3.ro.

Totuşi, după câteva zile, jurnaliştii de la edupedu.ro au cerut mai multe lămuriri cu privire la situaţie, iar autorităţile din Germania au revenit cu noi lămuriri.

Concret, știrea de pe site-ul german care a stat la baza șirului de preluări din presa română nu vorbește despre o amendă dată, ci despre una potențială, iar articolul a fost corectat luni. Poliția germană a precizat, la solicitarea Edupedu.ro, că informarea pe care a transmis-o presei suna altfel și a fost greșit înțeleasă de respectivul site.

"Oficiali ai poliției de frontieră din Memmingen au constatat două încălcări ale regulilor de școlarizare obligatorie, în timpul controlului de intrare, din București/România, pe data de 17 mai, 2022. Doi părinți au călătorit însoțiți de doi copii în afara perioadei de vacanță și fără scutire școlară. Autoritatea școlară responsabilă va fi acum informată în legătură cu faptele și va decide în privința amendării celor doi. (GPG Memmingen)", se arată în informarea poliţiei germane.

Reprezentanţii poliţiei germane au precizat că era vorba despre un zbor de la București, dar că familia trăiește în Germania și, prin urmare, se aplică regulamentele școlare din Germania, iar poliția a informat autoritățile școlare germane, acolo unde cei doi copii merg la școală.

Legea există şi în România, dar nu o aplică nimeni

Astfel potrivit Legii Educației şi art 380 din Codul Penal: împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu se specifică: 

(1) Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Mai exact, părinții vor fi amendați pentru fiecare absenţă nemotivată a copiilor cu sume cuprinse între 500 si 5.000 de lei, iar cei care nu-şi permit să o plătească vor fi nevoiți să facă muncă în folosul comunității. De asemenea, elevii cu multe absențe nemotivate își pot pierde şi bursele. 

Amenzile sau munca în folosul comunității sunt aplicate de primărie, la sesizarea directorului unității de învățământ. Banii astfel obținuți pot fi utilizați exclusiv în folosul învățământului preuniversitar.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close