Antena 3 CNN Actualitate A patra zi de grevă STB. Angajații protestează la autobaza Titan

A patra zi de grevă STB. Angajații protestează la autobaza Titan

Angajați STB protestează la autobaza Titan. Oamenii cer demisia directorului general Adrian Criț. Greva continuă pentru a patra zi consecutiv. S-au format deja două tabere: șoferii care protestează și cei care vor să iasă pe traseu.

A patra zi de grevă STB. Angajații protestează la autobaza Titan
Sursa foto: Antena 3
de Alex Munteanu    |    Adelina Miron    |    23 Ian 2022   •   08:35

Angajații au sosit la autobaza Titan în jurul orei trei dimineața pentru a opri deschiderea acesteia.  Doar două autobuze au reușit să iasă.

Unul dintre autobuze a fost lovit de greviști, iar forțele de ordine mobilizate în zonă au intervenit pentru a calma situația.

Un complet de judecată de la Tribunalul București a decis că greva șoferilor STB este ilegală. Decizia este executorie, așa că angajații trebuie să revină la lucru. În caz contrar, ei riscă sancțiuni penale.

Societatea de Transport Bucureşti asigură duminică dimineaţă 25% din capacitatea de transport programată, a anunțat directorul societății.

„În momentul de față asigurăm circa 25% din parcul de vehicule programat. Vehiculele pot fi localizate în timp real folosind aplicaţia INFO TB. În acelaşi timp, le mulţumim celor care au înţeles gravitatea situaţiei, nivelul de manipulare la care au fost expuşi şi au decis să iasă în traseu”, a declarat directorul general al STB, Adrian Criţ.

Potrivit acestuia, duminică dimineață se află pe traseele din Capitală 162 de vehicule, dintr-un total programat de 697: din care 82 de tramvaie, 65 de troleibuze şi 15 autobuze.

Nicușor Dan vrea sancțiuni, sindicaliștii vor demisia

Discuţiile dintre sindicalişti şi primarul general al Capitalei au eşuat vineri seara. Angajaţii STB solicită în continuare demisia directorului general al societăţii, Adrian Criț, care poate fi decisă numai de Consiliul de Administraţie al STB.

Liderul sindical al STB, Vasile Petrariu, a declarat în urma întâlnirii că Nicușor Dan ”a pozat în mediator” dar ”n-a stat niciun minut” la discuții:

„Domnul primar general a pozat la televizor că vrea să medieze o discuție și a pus condiția că președintele sindicatului transportatorilor nu trebuie să participe la această discuție. În condițiile astea, colegii s-au ridicat de la masă și au plecat. Domnul primar general n-a stat cu noi nici măcar un minut. N-a intenționat niciodată să rezolve acest lucru. Lucrul ăsta nu face decât să escaladeze conflictul. Aceste declarații și poziții belicoase, care incită și instigă nu ajută cu nimic.”

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a cerut Parchetului să grăbească cercetarea liderului sindical STB, Vasile Petrariu, în ruma întâlnirii de vineri.

„Toate acele probleme care țin de piese de schimb, mentență, infrastructură – nici una dintre problemele reale nu a fost discutată cu conducerea STB. Aceasta dovedește că e o acțiune politică, orchestrată de consilierul general al PSD Vasile Petrariu.

Cer PSD și Gabrielei Firea și lui Marcel Ciolacu să se pronunțe: fie sprijină o grevă ilegală, fie se delimitează și îi retrag sprijinul politic unui consilier ales pe listele PSD. Fac un apel la rațiune la șoferi și vatmani: avem două hotărâri executorii, suntem într-un stat de drept în care hotărârile executorii se execută, cine nu le execută săvârșește o ilegalitate. (...)

Am spus de la început că nu vreau să discut cu reprezentanții unui sindicat care au dus o întreagă categorie de oameni într-o zonă penală. La întâlnirea de la ora 18.00 am fost informat că în loc să vină reprezentanții muncitorilor din depouri și autobaze, au venit sindicaliștii de la domnul Petrariu. L-am sunat pe domnul Criț să aibă discuția, a durat cinci minute, nu a existat altă solicitare decât demisia domnului Criț, care e o cerere infantilă.”, a declarat primarul general al Capitalei.

×
Subiecte în articol: grevă STB
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close