Antena 3 CNN Actualitate Patriarhia solicită modificarea regulilor de înmormântare în cazul pacienților răpuși de COVID-19

Patriarhia solicită modificarea regulilor de înmormântare în cazul pacienților răpuși de COVID-19

Patriarhia cere modificarea regulilor de înmormântarea în cazul persoanelor decedate după infectarea cu SARS-CoV-2. Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu susține că umanitatea și demnitatea ar trebui să fie respectate.

Patriarhia solicită modificarea regulilor de înmormântare în cazul pacienților răpuși de COVID-19
Sursa foto: Hepta
de Maria Zărnescu    |    07 Apr 2021   •   19:02

"Modificarea unei legi draconice, concepute sub presiunea izbucnirii unei epidemii și a necunoscutului care o însoțea, o lege care prin urmările ei directe afectează și azi, la peste un an de zile de la promulgarea ei, familiile îndurerate ale celor decedați de COVID, care nu-i pot înmormânta pe aceștia demn și conform tradiției religioase în care s-au născut", a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Totodată, Bănescu susține că a fost solicitată modificarea acestei legi, de cultele religioase din România. Recent, cultele religioase au purtat și un dialog cu autoritățile, iar regulile de înmormântare ar urma să fie reanalizate.

"Practic, (aproape) toată lumea pare să fi înțeles necesitatea modificării. Prelungirea așteptării ei devine dureroasă și nu mai are în acest moment o rațiune suficientă. Umanitatea și demnitatea sunt rațiunile care trebuie să aibă și acum ultimul cuvânt", a mai precizat Patriarhia Română, potrivit Digi24.

Raed Arafat: "Au fost două discuții pe această temă"

Secretarul de stat, Raed Arafat a comentat în exclusivitate în cadrul emisiunii "Punctul de Întâlnire" moderată de Radu Tudor la Antena 3, protocolul de înmormântare a persoanelor decedate de COVID-19.

Jurnalista Oana Zamfir i-a adresat o întrebarea lui Raed Arafat privind diferența dintre o persoană ieșită din izolare după 14 zile fără test şi o persoană decedată de COVID-19. "Care este logica pentru care o persoană poate să iasă din izolare după 14 zile fără test și este considerată vindecată pe când o persoană care a decedat, chiar și la mai mult de 14 zile după confirmarea cu COVID-19 nu poate să fie dusă la groapă cu tot ritualul creștin?"

Raed Arafat a precizat că răspunsul că nu există logică şi urmare unei discuții cu autoritățile s-a decis modificarea ordinului pentru ca înmormântările să se facă în conformitate cu obiceiurile fiecăruia.

"Aici pot să vă spun că au fost două discuții pe această temă. La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte am avut o discuție chiar la noi la Ministerul de Interne cu reprezentanții cultelor și cu colegii de la Ministerul Sănătății şi la finalul discuției a fost că toată lumea este de acord inclusiv INSP că trebuie modificată această regulă.

Dacă la început lucrurile nu erau clare ele s-au clarificat și trebuie modificată regula să devină mai flexibilă, mai permisivă ca oamenii să poată să facă lucrurile cum cer obiceiurile, respectând unele reguli sanitare.

Acest lucru a plecat de la discuția respectivă cu colegii de la Ministerul Sănătății că urmează să se discute pentru modificarea ordinului. Este un ordin emis de ministerul Sănătăţii", a spus Arafat.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close