Antena 3 CNN Actualitate Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea TikTok pe telefoanele angajaților statului. "E problemă de siguranță națională"

Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea TikTok pe telefoanele angajaților statului. "E problemă de siguranță națională"

Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, a declarat că există dovezi clare că aplicația TikTok folosește datele într-un mod negativ.

Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea TikTok pe telefoanele angajaților statului. "E problemă de siguranță națională"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Ian 2024   •   18:07

TikTok este o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă pe telefoanele angajaților statului, a spus acesta.

"Le recomand tuturor românilor să nu își instaleze TikTok. Există dovezi clare că acea aplicație folosește datele într-un mod negativ", a declarat vicepreședintele ANCOM la Digi 24.

"TikTok este o problemă de siguranță națională. Este o aplicație nu doar nocivă, dar mai mult de atât, există dovezi tehnice că datele se duc și sunt folosite în niște servere de alte guverne.

În România, pe acest subiect au existat niște recomandări foarte clare cu privire la folosirea acestei aplicații".

"Niciun guvern nu are acces la datele utilizatorilor noștri și investim 12 miliarde de euro în Proiectul Clover, un proiect lider în industrie, care va asigura stocarea datelor utilizatorilor europeni în Europa, cu monitorizări și verificări independente de către experții în securitate cibernetică de la NCC Group. Primul nostru centru de date european este deja operațional în Irlanda. Suntem disponibili să ne întâlnim cu oficialii pentru a discuta orice îngrijorare și pentru a corecta percepțiile greșite", a declarat un reprezentant TikTok în România.

Comisia Europeană cere informații de la TikTok, YouTube, AliExpress și Instagram

Comisia Europeană a trimis cereri de informații către 17 platforme și motoare de căutare online foarte mari, în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale.

Potrivit CE, acestea trebuie să furnizeze mai multe informații cu privire la măsurile pe care le-au luat pentru a se conforma obligației de a acorda acces, fără întârzieri nejustificate, la datele care sunt public accesibile, prin interfața lor online, pentru cercetătorii eligibili.

Citeşte şiTineri din Dorohoi, prinşi după ce s-au filmat la furat şi şi-au dat tag în postările de pe TikTok şi Instagram

"Accesul cercetătorilor la date este esențial pentru a se asigura responsabilizarea și controlul public al politicilor platformelor. Accesul cercetătorilor la datele disponibile public contribuie în mare măsură la obiectivele RSD, ceea ce este deosebit de important având în vedere evenimentele următoare cum ar fi alegerile la nivel național și la nivelul UE, precum și pentru monitorizarea continuă a prezenței conținuturilor și bunurilor ilegale pe platformele online", transmite CE.

Informațiile solicitate trebuie trimise CE până în 9 februarie. Sunt vizate AliExpress, Amazon Store, AppStore, Bing, Booking.com, Facebook, Google Search, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, YouTube și Zalando.

CE amintește că, în 18 decembrie 2023, a inițiat împotriva „X” o procedură oficială de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, din mai multe motive, printre care suspiciunea de încălcare a obligațiilor referitoare la accesul cercetătorilor la date.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close