Antena 3 CNN Actualitate Descoperire fascinantă în Alba Iulia. Paviment roman găsit intact după aproape 2.000 de ani

Descoperire fascinantă în Alba Iulia. Paviment roman găsit intact după aproape 2.000 de ani

Arheologii din cadrul Muzeului Unirii din Alba Iulia au făcut o descoperire uimitoare. Este vorba despre un paviment roman găsit aproape intact după 2.000 ani.

Descoperire fascinantă în Alba Iulia. Paviment roman găsit intact după aproape 2.000 de ani
Sursa foto: Facebook | Anca Timofan
de Ioana Mircea    |    20 Sep 2023   •   23:43

Arheologi de la Muzeul Unirii sunt aproape la finalul unei cercetări arheologice desfășurate la Alba Iulia, care a dus la descoperirea unui paviment roman care datează de aproape 2.000 de ani.

De aproape un an de zile, în zona unei foste tipografii din Alba Iulia, se desfășoară cercetarea arheologică preventivă care a fost determinată de proiectul construirii unui hotel.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Descoperirea unor noi străzi, respectiv proprietăți romane, ne ajută să înțelegem mai bine orașul antic de sub Alba Iulia în secolele II - III dChr. Este probabil o ocazie unică de a putea cerceta aproape integral o casă romană din Apulum și de a investiga stratigrafic fazele de locuire, modul în care proprietatea a evoluat și s-a extins în timp.

Citește și: Fenomenul crucilor uriașe, apărute în mai multe zone din România. Oamenii nu știu cum au ajuns acolo

Desfășurate de-a lungul anilor pe o suprafață de circa 6.000 mp, cercetările arheologice de la DOMUS (2009, 2019) și ALTIP (2022-2023) au evidențiat o zonă rezidențială ocupată treptat de locuințele unor familii romane înstărite, aflată în apropierea Palatului guvernatorilor (praetorium consularis). Este, la urma urmei, o încercare de a înțelege și recompune un mod de viață”, spune arheologul Anca Timofan, coordonatorul echipei de cercetători, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: Alba Iulia paviment
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close