Antena 3 Actualitate PE: Cei condamnaţi pentru crimă organizată şi spălare de bani nu trebuie să aibă acces la licitaţii publice

PE: Cei condamnaţi pentru crimă organizată şi spălare de bani nu trebuie să aibă acces la licitaţii publice

de S.T.    |    23 Oct 2013   •   20:21
PE: Cei condamnaţi pentru crimă organizată şi spălare de bani nu trebuie să aibă acces la licitaţii publice
Sursa foto: Foto: hungarianambiance.com

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluţie privind măsurile de combatere a crimei organizate, prin care cere ca persoanele cu sentinţe finale pentru infracţiuni de crimă organizată, corupţie şi spălare de bani să nu mai aibă acces la contracte obţinute prin licitaţii publice.
   
Rezoluţia prevede un plan de acţiune pentru perioada 2014-2019 pentru combaterea crimei organizate, a corupţiei şi a spălării de bani.

Principalele măsuri stipulate de rezoluţie sunt confiscarea bunurilor financiare ale reţelelor de crimă organizată şi tăierea surselor lor de venit, informează Mediafax.
   
Eurodeputaţii reiterează necesitatea creării unei procuraturi europene care să coordoneze investigaţiile naţionale şi să combată infracţiunile care afectează interesele financiare ale UE.
   
Pentru a proteja interesele financiare ale UE, membrii PE notează că este important să fie atacate mai eficient bunurile organizaţiilor criminale, prin eliminarea secretului bancar şi a paradisurilor fiscale din UE.
   
Europarlamentarii solicită pedepse mai mari împotriva traficanţilor de persoane şi o mai bună protecţie pentru victimele lor, în efortul de a eradica traficul şi munca forţată.
   
Rezoluţia include şi prevederi privind aranjamentele sportive şi cumpărarea de voturi. Astfel, aceştia cer ca "aranjamentele sportive să devină o infracţiune, pentru care să existe pedepse potrivite".

De asemenea, cumpărarea de voturi trebuie "să devină infracţiune, chiar dacă beneficiile sunt intangibile", se mai arată în text.

Cifrele Europolului arată că 3.600 de organizaţii criminale internaţionale operau în UE în 2013, dintre care 70% cu membri din ţări diferite.
   
Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea drogurilor şi a criminalităţii (UNODC) estimează că activităţile ilegale reprezintă 3,6% din PIB-ul global, iar Comisia calculează pierderile cauzate de corupţie doar în UE la aproximativ 120 miliarde de euro pe an, echivalentul a 1,1% din PIB-ul UE.

Rezoluţia are caracter non-legislativ.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close