Antena 3 CNN Actualitate Zi crucială pentru soarta pensiilor speciale în Parlament. Ludovic Orban a făcut un anunţ neaşteptat

Zi crucială pentru soarta pensiilor speciale în Parlament. Ludovic Orban a făcut un anunţ neaşteptat

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, miercuri, în plen, pentru constituirea unor comisii parlamentare comune iar una dintre aceste comisii are misiunea de a tranşa soarta pensiilor speciale pentru aleşii neamului.

Zi crucială pentru soarta pensiilor speciale în Parlament. Ludovic Orban a făcut un anunţ neaşteptat
de Adrian Iclozan    |    17 Feb 2021   •   08:44

Este vorba despre Comisia pentru statut, care urmează să dezbată cele trei proiecte privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectele sunt iniţiate de PNL, USRPLUS şi PSD.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat marţi că proiectele de eliminare a pensiilor speciale urmează să fie trimise Comisiei pentru statut imediat după constituirea acesteie, în vederea elaborării raportului care va fi votat de plen.

Orban: Am dat un termen foarte scurt pentru raportul pe legile pensiilor speciale

"În măsura în care va fi posibil procedural şi regulamentar, raportul va fi dezbătut miercuri. Dacă nu va fi posibil, atunci la prima şedinţă (de după cea de miercuri, n.r.). Oricum am stabilit un termen de maxim o săptămână. Dacă va fi posibil, îl vom introduce pe ordinea de zi de plen de miercuri", a explicat Orban.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a dat asigurări că soarta pensiilor speciale pentru parlamentari va fi tranşată săptămâna viitoare.

"Obiectivul la momentul acesta este ca, miercuri, Comisia de statut să finalizeze dezbaterile până la încheierea plenului reunit. Sperăm să avem şi un vot, dar în fiecare zi mai descoperim încă o petardă, o grenadă lăsată de PSD pe parcurs. Dacă se întâmplă miercuri sunt foarte fericit.

În cel mai rău caz, dacă apare orice, un element imprevizibil, săptămâna viitoare va fi cu siguranţă", a spus Barna.

Pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor însumează zeci de milioane de lei anual

Camera Deputaţilor şi Senatul au furnizat câteva sute de pensionari 'speciali', beneficiari ai unei pensii care creşte în mod corespunzător cu numărul de mandate efectuate.

Sunt 542 de beneficiari de pensii în urma efectuării unuia sau mai multor mandate de deputat.

Pensia cea mai mică a unui fost deputat este 2.037 de lei brut, fiind 86 de foşti parlamentari care încasau lunar, la începutul anului, această sumă.

La polul opus, patru foşti deputaţi încasau, fiecare, pensii brute de 12.168 de lei. Efortul bugetar anual cu cele 542 de pensii se ridica la 33.227.364 lei.

Pensie de parlamentar: 12 mii de lei, brut, pentru trei mandate de senator sau deputat

La Senat, regăsim mai puţini pensionari speciali, pentru că şi numărul de mandate este mai mic în această Cameră, norma de reprezentare a unui senator fiind, practic, dublă comparativ cu a unui deputat.

Din 227 de pensii, 127 erau acordate pentru un mandat incomplet (28 de luni şi 2.883 lei brut/lună) sau complet (48 de luni şi 4.943 lei brut/lună). 46 de pensii le reveneau unor foşti parlamentari care au acumulat trei mandate, brutul pensiei fiind, în acest caz, 12.167 de lei.

×
Subiecte în articol: pensii speciale parlament
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close