Antena 3 CNN Actualitate 157 de percheziții la contrabandiștii de țigări din Arad. Mai mulţi poliţişti, implicaţi. 90 de persoane duse la audieri

157 de percheziții la contrabandiștii de țigări din Arad. Mai mulţi poliţişti, implicaţi. 90 de persoane duse la audieri

Percheziții de amploare la suspecți de trafic de droguri și țigări, marți, la Arad.

157 de percheziții la contrabandiștii de țigări din Arad. Mai mulţi poliţişti, implicaţi. 90 de persoane duse la audieri
de Roxana Ciucă    |    13 Iul 2021   •   12:10

Update 12.00 Poliţia Română, împreună cu DIICOT, a efectuat 157 de percheziţii în municipiul Arad şi în alte 8 judeţe, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, format din circa 100 de persoane, specializat în contrabandă cu ţigarete şi spălare de bani.

'În cursul anului 2017, în municipiul Arad a fost constituit un grup infracţional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferenţa semnificativă a preţului de piaţă a ţigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, faţă de preţul celor din spaţiul Uniunii Europene, ar fi achiziţionat cantităţi importante de ţigarete, pe care le-ar fi introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal şi comercializarea lor în România şi alte ţări vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului şi obţinând sume impresionante de bani', informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). 

Ţigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia ar fi fost încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport, controlate de segmentul extern al grupării - cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România.

După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare, unde erau descărcate de către membrii grupării.

"O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) şi, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franţa sau Italia, autorităţile engleze reuşind să captureze, până în prezent, ţigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline", a mai precizat sursa citată.

90 de persoane audiate la sediul DIICOT - Structura Centrală şi la sediul IPJ Arad

90 de persoane au fost duse la audieri, dintre care 70 la bucureşti, potrivit reporterului Antena 3, Roxana Ciucă. Printre aceştia se numără şi unii poliţişti implicaţi, potrivit unor infomaţii pe surse.

'Documentarea activităţii infracţionale a fost realizată în colaborare cu autorităţile judiciare din Marea Britanie (HMRC), din Ungaria (NTCA), Franţa şi Germania, precum şi cu sprijinul Direcţiei Generale a Vămilor - Direcţia Supraveghere şi Control Vamal şi al Direcţiei Regionale a Vămilor Timişoara', precizează IGPR. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, Biroul Operaţiuni Speciale Cluj, Biroul Operaţiuni Speciale Timişoara şi Biroul Operaţiuni Speciale Oradea. De asemenea, la percheziţii sunt angrenate efective ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi poliţişti ai brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Braşov, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca şi ai serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Gorj şi Caraş-Severin. 

Ştirea iniţială
Mascații descind la peste 100 de persoane bănuite de trafic de droguri și țigări. La momentul publicării acestei ştiri, perchezițiile sunt în desfășurare şi, cel mai probabil, vom avea şi suspecţii duşi la audieri. 

Se fac filtre în mai multe locuinţe din Arad. De asemenea, sunt si filtre la urcarea pe autostradă.

Percheziţiile vin în contextul în care la Arad, acum mai bine de o lună și jumătate, a fost ucis un om de afaceri într-un atentat cu bombă și, până la acest moment, nu se știe cine ar fi putut comite o asemenea faptă. La un moment dat, s-a speculat însă că ar fi avut legătură cu traficul de ţigări.

Afaceristul Ioan Crișan a murit pe data de 29 mai, în urma unei explozii a mașinii în care tocmai se urcase. Părea o zi obișnuită de sâmbătă, iar omul, cu puțin timp înainte să moară, și-a băut cafeaua în parcarea unui supermarket din Arad.

Nu se știe nici până în prezent cine este asasinul sau asasinii. Cert este că în mașina afaceristului au fost găsite două probe de ADN. Una dintre ele îi aparține lui Ioan Crișan, iar cealaltă nu apare în baza de date din România.

Urmează să vedem dacă operaţiunea de amploare de astăzi va duce la vreo conexiune certă cu asasinatul care a zguduit România.

Noi detalii din ancheta de la Arad. Ce s-a găsit în telefonul lui Ioan Crișan

 


 

×
Subiecte în articol: Arad
Parteneri
Schimbări la buletinele românilor. Noi informaţii care vor apărea pe act
x close