Percheziții în Prahova și Brașov la persoane care au beneficiat abuziv de fonduri publice. Prejudiciul în dosar este de 6 milioane de lei

12 Iul 2016   •   08:33
Percheziții în Prahova și Brașov la persoane care au beneficiat abuziv de fonduri publice. Prejudiciul în dosar este de 6 milioane de lei

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova efectuează, marţi dimineaţă, 29 de percheziţii la adrese din judeţele Prahova şi Braşov la persoane bănuite de abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul calculat în acest dosar depăşind şase milioane de lei. 

Potrivit unui comunicat al IJP Prahova, din cercetări a reieşit că persoanele bănuite ar fi beneficiat abuziv de fonduri publice, sumele obţinute fiind transferate într-un circuit comercial fictiv. 

Ulterior, banii erau retraşi numerar şi introduşi în circuitul civil, prejudiciul cauzat bugetului de stat prin aceste plăţi nelegale fiind de peste 3.200.000 de lei. 

Totodată, una dintre persoanele vizate este bănuită că ar fi acordat în 207 cazuri plăţi cu titlu de ajutoare de urgenţă fără a fi întocmit documentaţia aferentă. De asemenea, prin contracte întocmite abuziv, aceasta a trecut mai multe bunuri în patrimoniul societăţilor pe care le controla, cauzând un prejudiciu de peste 770.000 lei. 

Conform documentului citat, în perioada 2010 - 2015, cei bănuiţi în cauză ar fi creat un circuit financiar fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat. 

"În fapt, persoanele în cauză, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, ar fi efectuat operaţiuni bancare constând în emiterea, înregistrarea şi declararea la autorităţile fiscale de facturi, avize şi borderouri, în care erau înscrise operaţiuni comerciale care în realitate nu aveau loc. Prin acest fapt, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproape 2.200.000 de lei. Sumele rulate prin circuitul fictiv şi care constituie produsul infracţiunii de spălare a banilor se ridică la aproape 4.800.000 de lei", se mai precizează în comunicat. 

În urma percheziţiilor vor fi puse în executare 20 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri. 

Percheziţiile sunt efectuate cu sprijinul poliţiştilor de ordine publică, investigaţii criminale şi arme, explozivi şi substanţe periculoase din IJP Prahova, precum şi al luptătorilor SAS, la acţiuni participând şi jandarmi din cadrul Grupării Mobile 'Matei Basarab' Ploieşti. Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. 

Sursă: Agerpres
x close