Antena 3 CNN Actualitate Românii care dețin permis de conducere categoria B vor putea conduce alte vehicule. Proiectul de lege a fost aprobat de Senat

Românii care dețin permis de conducere categoria B vor putea conduce alte vehicule. Proiectul de lege a fost aprobat de Senat

Noul proiect de lege, deja aprobat de Senat, aduce o schimbare importantă pentru toți șoferii cu permis de conducere categoria B.

Românii care dețin permis de conducere categoria B vor putea conduce alte vehicule. Proiectul de lege a fost aprobat de Senat
Sursa foto: Getty Images/ ljubaphoto
de Roxana Mihăiescu    |    05 Noi 2023   •   15:11

Legea completează OUG 195/2002, în sensul stabilirii valabilităţii permisului de conducere eliberat pentru categoria B şi în cazul anumitor tipuri de motociclete.

”Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată, cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1”, stipulează articolul modificat.

Însă, există și câteva condiții pentru cei interesați. 

 Mai exact, ”deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere, pentru categoria B de vehicule”, conform News.ro.

Citește și: Atenție, șoferi! Amenzi de sute de lei, chiar dacă aveți cauciucuri de iarnă | Legea s-a schimbat

De asemenea, o altă condiție este să facă dovada absolvirii a 15 ore la o școală de profil, pentru care ar trebui să plătească aproximativ 1.000 de lei.

Scopul principal al acestei schimbări este să faciliteze traficul rutier, însă unii experți exprimă îngrijorări cu privire la posibilitatea creșterii numărului de accidente ca urmare a acestei măsuri.

Până în prezent, deținătorii de permis categoria B puteau conduce doar motociclete și scutere cu o capacitate cilindrică de 50 cmc.

Acest proiect de lege a fost votat în Parlament în luna iunie, dar președintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea acestuia, susținând că nu ar aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește siguranța pe drumurile publice.

×
Subiecte în articol: lege şoferi permis de conducere
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close