Antena 3 CNN Actualitate Petre Daea: "România are grâu suficient pentru a da şi altora"

Petre Daea: "România are grâu suficient pentru a da şi altora"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 21:08 21 Iul 2022 Modificat la 21:08 21 Iul 2022
petre daea grau
Petre Daea: "România are grâu suficient pentru a da şi altora" Sursa foto: Antena 3

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit în exclusivitate, în cadrul emisiunii "În faţa naţiunii", despre starea culturilor afectate de secetă.

"Din nefericire, seceta a mușcat mult din producție această secetă și se simte, se vede, iar îngrijorarea mea și misiunea pe care o am m-a determinat să mă duc la fața locului, în partea de est a țării, în partea de vest a țării, acolo unde aveam semnalul dat de datele de informații le pe care le primisem de la ANM privind seceta pedologică și evident, a luat-o la pas, pentru că una este în sol și alta este ce spune planta e. 

Văzând la fața locului ce este din punct de vedere al stării de vegetație a culturilor și am putut constata, cum am spus-o de fiecare dată, trei situații distincte, o situație bună acolo unde sistemele de irigații au putut să funcționeze în perimetrele irigabile, o situație bună acolo unde a plouat și pe pe arii restrânse în cantități mai mai mari și o situație mai grea, dificilă, acolo unde ploile n-au putut acoperi suprafețele pe care au fost cultivate. Aceste suprafețe sunt localizate în zonele unde nu avem infrastructură de irigații. Da, în anumite condiții, culturile au fost afectate în procente diferite până la distrugerea totală. Într-o asemenea situație, evident că trebuia să venim cu măsuri imediate. 

În discuțiile directe cu fermierii mi-au solicitat să le dau posibilitatea legală să intervină în recoltarea suprafețelor care au fost calamitate, în așa fel încât să valorifice masa vegetativă în zootehnie, să mai recupereze din pagube, dacă se mai poate recupera și sigur că se poate recupera, doar nu într-un procent care să le satisfacă nevoile. În al doilea rând, nedând această libertate la fermieri, ei aveau posibilitatea să se pregătească terenul, întrucât problema număr unu, în acest moment este aceea de a realiza legătura între cei doi ani agricoli. Cu alte cuvinte să punem baza însămânțărilor de toamnă, în așa fel încât să avem producția la anul viitor, pentru că dacă nu înămânțăm acum, indiferent de condițiile climatice care vor urma în anul agricol 2022-2023, producții nu pot fi, dacă nu însămânţezi. 

Motiv pentru care am purces la elaborarea unui act normativ cu putere de ordin de ministru semnat de mine și de de ministrul de Interne, respectând legea și respectând hotărârea de Guvern 557 din 6/11/2016, care pune în spațiul juridic gestionarea restrictive a fenomenelor, a factorilor de risc, înţelegând aici seceta pedologică", a precizat Petre Daea, în exclusivitate la Antena 3.

×
x close