Antena 3 CNN Actualitate Facturi la curent mai mari cu 500% și cu 200% la gaze. Compensațiile nu există

Facturi la curent mai mari cu 500% și cu 200% la gaze. Compensațiile nu există

În timp ce românii primesc notificări de la furnizori că vor avea facturi la energie electrica cu 500% mai mari de la 1 noiembrie și cu 200% mai mari la gaze tot de la 1 noiembrie, oficialii abia acum dezbat pachetul care ar trebui sa ajute milioane de români și firme să suporte mai ușor aceste facturi care au explodat în ultima perioada.

Facturi la curent mai mari cu 500% și cu 200% la gaze. Compensațiile nu există
de Laura Dinu    |    26 Oct 2021   •   14:56

Astăzi, la Camera Deputaților a avut loc o dezbatere care s-a întins pe aproximativ 3 ore, în care reprezentanții companiilor care furnizează atât energie electrică, cât și gazele naturale, au spus că acest lucru nu se poate face, cel puțin nu de la 1 noiembrie, dat fiind faptul că mai sunt doar câteva zile, timpul fiind foarte scurt.

Cu toate acestea, parlamentarii încearcă o zi maraton în care să vină pe proiect cu toate amendamentele propuse de partidele politice, astfel încât toate aceste formațiuni să voteze proiectul de lege. 

Așadar, cel târziu mâine vom putea avea un vot final pe acest proiect de lege.

Comisiile reunite ale Senatului au adoptat o serie de amendamente săptămâna trecută la ordonanța de urgență a guvernului privind compensarea preţului la energie, senatorii trecând în lege plafonarea preţurilor la consumatorul casnic, o schemă de sprijin pentru IMM-uri, supraimpozitarea profiturilor producătorilor de energie şi limitarea profiturilor furnizorilor.

Practic, acum bugetul de stat va suporta 33% din preţul energiei electrice şi al gazelor, în creştere de la 25% în forma anterioară a OUG pe compensare. Astfel se plafonează preţul pentru consumatorii casnici la 1 leu/KWh pentru energie electrică şi la 0,33 lei/KWh la gaze naturale, prețuri plafonate ce trebuie să includă toate taxele.

Diferenţa între preţul plafonat şi cel real fără compensare se va plăti din bugetul de stat.

Totodată, senatorii PSD au depus un amendament pentru înființarea unei scheme de sprijin pentru IMM-uri şi profesii liberale, astfel încât IMM-urile vor plăti TVA de 5% la energie electrică şi gaze şi nu vor mai achita nici acciza la gaze şi nici contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă şi certificatele verzi din facturile la energie electrică.

Adițional, s-a extins compensarea la energie electrică astfel încât toți cei care au un consum lunar de până în 330 KW vor beneficia de sprijinul executivului.

Printre celelalte amendamente aprobate de comisiile reunite din Senat se numără şi limitarea profiturilor pentru furnizorii de energie electrică la 5% şi supraimpozitarea profiturilor producătorilor din energie, respectiv impozit de 95%.

Iniţial se renunţase la amânarea la plată a facturilor la energie electrică şi gaze, însă senatorii PSD au depus un amendament în acest sens care a şi fost aprobat de comisiile reunite din Senat.

×
Subiecte în articol: plafonare pret
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close