Antena 3 CNN Actualitate Plângere penală împotriva lui Dan Şova, pentru afirmaţiile despre Holocaust

Plângere penală împotriva lui Dan Şova, pentru afirmaţiile despre Holocaust

Plângere penală împotriva lui Dan Şova, pentru afirmaţiile despre Holocaust
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    07 Mar 2012   •   18:44

Romani CRISS şi Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA) în România au depus, miercuri, plângere penală împotriva senatorului PSD Dan Şova, pentru afirmaţiile acestuia cu privire la Holocaust, informează Agerpres.

În plângerea penală, depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se susţine că a fost încălcat articolul 6 din OUG 31/2002 privind interzicerea negării Holocaustului, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

Potrivit comunicatului remis de Romani CRISS şi MCA România, în data de 5 martie, senatorul Şova a făcut următoarele afirmaţii: "pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit şi asta se datorează lui Antonescu"; "la Pogromul din Iaşi au murit 24 de evrei"; "armata germană este responsabilă pentru evenimentele din Iaşi", la emisiunea "Oameni şi oameni", de la postul The Money Channel.

"Dl. Dan Şova a ignorat faptele istorice şi concluziile Comisiei Internaţionale pentru cercetarea Holocaustului Evreilor din România cu privire la faptul că, în perioada respectivă, au fost ucişi sau au murit din cauza regimului de exterminare din Transnistria între 280.000-380.000 de evrei români şi ucraineni. Au fost exterminaţi 155.000 de evrei cetăţeni români şi circa 115.000 evrei localnici, cetăţeni ucraineni din Transnistria. Astfel numărul evreilor exterminaţi sub guvernarea Antonescu totalizează 270.000 de suflete. În România, victime ale Holocaustului, ca urmare a deportării în Transnistria în perioada 1942-1944, au fost şi 36.000 de romi, dintre care în jur de 6.000 de copii", se afirmă în comunicat.

Pe blogul personal, senatorul PSD Dan Şova a declarat: "regret dacă afirmaţiile mele (...) au fost greşit înţelese" şi "regret profund dacă declaraţiile mele de la postul amintit de televiziune au fost interpretate în sensul în care aş fi negat, fie şi o secundă, suferinţele poporului evreu şi vinovăţiile autorităţilor române de atunci".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat miercuri că senatorul Dan Şova nu mai este deocamdată purtător de cuvânt al partidului şi este trimis în perioada următoare la Washington, pentru a se documenta în problema Holocaustului.


×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close