Antena 3 CNN Actualitate Plângerea lui Mohammad Munaf contra României, respinsă de Comitetul pentru Drepturile Omului

Plângerea lui Mohammad Munaf contra României, respinsă de Comitetul pentru Drepturile Omului

Plângerea lui Mohammad Munaf contra României, respinsă de Comitetul pentru Drepturile Omului
Sursa foto: Munaf
21 Sep 2009   •   18:54

Acuzaţiile lui Mohammad Munaf împotriva statului român au fost clasificate de Comitetul pentru Drepturile Omului (HRC) de la Geneva drept speculaţii, anunţă Mediafax.

În 2006, Munaf, care fusese condamnat la moarte prin spânzurare în Irak pentru implicarea sa în răpirea celor trei jurnalişti români, a formulat o reclamaţie împotriva României. El acuza statul român că nu s-a implicat în procesul său şi că ar fi ştiut consecinţele plecării sale în Irak.

Comitetul pentru Drepturile Omului a stabilit că ? informaţiile, privite în totalitatea lor , nu dovedesc sau sugerează că România ar fi putut să ştie că împotriva acestuia vor fi iniţiate proceduri judiciare penale în Irak?.
Mai mult, comitetul nu a putut stabili că statul l-a expus pe Munaf unui risc real de a deveni ?victima unei încălcări a dispoziţiilor invocate de reclamant?.

Mohammad Munaf este acuzat că a participat la răpirea celor trei jurnalişti români în Irak. Un tribunal irakian l-a condamnat deja pe Munaf la moarte în 2006, dar Curtea irakiană de Casaţie a anulat sentinţa. Cazul urmează să se rejudece.

În martie 2005, Munaf le-a fost ghid în Irak jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian. Apoi a fost ostatic, alături de ei, timp de 55 de zile. După eliberare a fost arestat de armata americană, fiind acuzat de complicitate la răpirea jurnaliştilor.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: plangere statul roman Drepturile omului
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close