Antena 3 CNN Actualitate PNRR, zugravul instituțiilor de forță. Milioanele de euro pe care le-a cheltuit SRI pentru renovări

PNRR, zugravul instituțiilor de forță. Milioanele de euro pe care le-a cheltuit SRI pentru renovări

Miliardele europene din Progrmaul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au devenit zugravul instituţiilor de forţă din România.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Oct 2023   •   10:06

Serviciul Român de Informații a încheiat contracte care însumează peste 15 milioane de euro pentru reabilitarea energetică a două hoteluri - cel de la Băile Olănești din Județul Vâlcea și hotelul Neptun din Mamaia, se arată în datele obținute de cotidianul Național Jurnalul.

Direcția Generală de Protecție Internă, la rândul ei, a încheiat două contracte masive cu bani europeni, din PNRR. Două sedii din București vor fi renovate cu 8 milioane de euro, iar un nou sediu va fi construit lângă Palatul Cotroceni.

Cheltuielile pentru noul sediu se ridică la 22.37 milioane de euro

Construcția lui a fost reglementată printr-o hotărâre a Guvernului Câțu, în anul 2021.

Citește și: Comisia Europeană a virat României 2,7 miliarde de euro, bani aferenți cererii II de plată din PNRR

Campionul investiților este Serviciul de Protecție și Pază. Instituția plătește aproape 2 milioane de euro pe echipamente de laborator de biochimie, 358 de mii de euro pe echipamente frigorifice și aproape 10 mii de euro pe materiale menite să elimine riscul infecțiilor nosocomiale.

Aceleași date obținute de Jurnalul mai arată, de asemenea, că 9 milioane de euro vor fi folosiți pentru echipamente hardware, peste 3 milioane de euro vor fi folosite pentru două obiective de investiții din Capitală și Constanța, iar o vilă secretă de la Sinaia va fi și ea renovată cu peste 2 milioane de euro.

Şi sediul IPJ Alba va primi o nouă faţă, clădirea Inspectoratului de Poliţie va fi renovată cu 8 milioane de euro

"Aceste lucrări de renovare și reabilitare a clădirilor respective generează la rândul lor alți bani. 

Aceste instituții ale statului care contractează alte firme și reabilitează sediile respective, practic, aduc bani la buget.

Dar totuși vorbim de 8 milioane de euro pentru reabilitarea sediului IPJ Alba. Dacă facem o comparație și ne uităm în Capitală, spre exemplu, în București sunt nenumărate secții de poliție care stau să cadă la propriu.

Unul dintre sediile centrale ale Poliției Capitalei funcționează într-un spațiun închiriat în care Poliția plătește 50.000 euro lunar.

Printr-un calcul simplu, până acum, de când stau ei în chirie acolo, Poliția Capitalei a plătit peste 5 milioane de euro.

Adică cu banii respectivi ar fi putut să-și cumpere o clădire nouă.

Banii din PNRR pentru renovarea clădirilor sunt cuprinși în cheltuielile din PNRR, este un capitol care se numește "Valul renovărilor".

Totuși vorbim de foarte mulți bani care se duc pe renovări, reabilitări ale mai multor clădiri, însă, pe de altă parte vorbim și de clădirile care stau să cadă și pentru care nimeni nu face nimic", a spus Carmina Pricopie, senior editor Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: PNRR SRI renovari
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close