Antena 3 CNN Actualitate Poliţia Română a colaborat cu FBI şi Europol pentru destructurarea unei grupări de hackeri | Prejudiciu de peste 100 de milioane de euro

Poliţia Română a colaborat cu FBI şi Europol pentru destructurarea unei grupări de hackeri | Prejudiciu de peste 100 de milioane de euro

Poliţia Română, alături de DIICOT, Europol, autorităţile germane, olandeze şi cele ale Statelor Unite, a contribuit la destructurarea grupării ransomware HIVE care a atacat peste 1.500 de companii din peste 80 de ţări.

Poliţia Română a colaborat cu FBI şi Europol pentru destructurarea unei grupări de hackeri | Prejudiciu de peste 100 de milioane de euro
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2023   •   22:49

Gruparea de hackeri a cauzat pagube de peste 100 de milioane de euro.

"În ultimul an, HIVE ransomware a fost identificat ca fiind o ameninţare majoră, deoarece a fost folosită pentru a compromite şi cripta date şi sisteme de calculatoare ale unor companii IT mari şi multinaţionale petroliere, în Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, joi, Agerpres.

Au fost identificate cheile de decriptare şi au fost puse la dispoziţia mai multor victime, fapt ce le-a permis acestora să redobândească accesul la datele lor, fără a-i plăti pe atacatori. În cadrul mecanismului infracţional, persoanele afiliate executau atacurile cibernetice, iar software-ul HIVE ransomware a fost creat, menţinut şi actualizat de dezvoltatori.

Citeşte şi: Hackerii ruși din gruparea "Cold River" au atacat laboratoare nucleare din SUA

Potrivit anchetatorilor, afiliaţii foloseau modelul de şantajare "Ransomware as a service". Aceştia ar fi copiat datele şi le-ar fi criptat, iar apoi ar fi cerut o răscumpărare pentru a decripta fişierele şi pentru a nu publica datele furate pe un site pentru scurgeri de informaţii. După ce persoanele vătămate plăteau, răscumpărarea ar fi fost împărţită între afiliaţi, care păstrau 80%, şi dezvoltatori, care primeau restul de 20%.

Pe teritoriul României, grupul de ransomware HIVE a infectat infrastructura IT a mai multor companii medii şi mari din diferite domenii de activitate, chiar şi din categoria serviciilor esenţiale, perturbând funcţionarea sistemelor informatice şi desfăşurarea activităţii acestora.

În urma investigaţiei desfăşurate de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu DIICOT, cu sprijinul FBI şi Europol, un afiliat al grupului ransomware HIVE a fost reţinut şi trimis în judecată, în perioada 2021-2022, transmit autorităţile.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close