Antena 3 CNN Actualitate Poliţiştii torţionari de la Secţia 16, acuzaţi de o nouă victimă. Cei doi bărbaţi care i-au denunţat au murit într-un interval de două săptămâni

Poliţiştii torţionari de la Secţia 16, acuzaţi de o nouă victimă. Cei doi bărbaţi care i-au denunţat au murit într-un interval de două săptămâni

O femeie de 40 de ani a fost agresată şi insultată în mod repetat de către poliţişti de la Secţia 16 din Capitală.

Poliţiştii torţionari de la Secţia 16, acuzaţi de o nouă victimă. Cei doi bărbaţi care i-au denunţat au murit într-un interval de două săptămâni
de Georgiana Adam    |    31 Mar 2021   •   19:37

Poliţiştii torţionari de la Secţia 16, noi acuzaţii de umilire şi rele tratamente

Incidentul a avut loc în 2019 iar cei acuzaţi de victimă sunt aceiaşi poliţişti care au reţinut şi torturat în luna septembrie 2020 doi bărbaţi care le-au reproşat agenţilor că nu poartă măşti de protecţie.

Femeia a fost reţinută pentru că nu avea buletinul asupra ei. Cazul său a fost dezvăluit de avocatul Adrian Cuculis.

Cuculis este cel care le reprezintă în prezent pe familiile cei doi bărbaţi torturaţi, după ce aceştia au depus plângere împotriva agenţilor şi au murit în condiţii încă neelucidate.

Povestea femeii umilite de poliţişti, spusă de avocatul victimelor care i-au denunţat pe agenţi şi apoi au murit

Potrivit avocatului, femeia i-a descris pe agenţi ca fiind polişiţii de la Secţia 16 cercetaţi în dosarul de tortură.

"În urma morţii lui Ionuţ, băiatul umilit de poliţiştii Secţiei 16, apar alte victime umilite şi batjocorite de aceeaşi gaşcă. Povestea Ruxandrei: în 2019 a fost oprită în faţă blocului de aceeaşi poliţişti.

Pentru că le-a cerut voie să urce până în imobil să-şi ia buletinul, a fost trântită la pământ, încătuşată. Mi-a declarat că a fost sigură că este victima unui viol, din modul de operare.

A fost urcată în maşina de poliţie şi înjurată de poliţişti. Au fost chemate 9 maşini de intervenţie pentru o femeie de 40 de ani, pe care o aştepta copilul acasă.

După două ore de injurii ('eşti o babă', 'credeam că eşti mai tânără', 'nu va băgaţi, că e drogată', 'ai făcut trotuarul') şi după ce s a confirmat că nu era nici drogată şi nici băută, au lăsat-o să plece", a arătat avocatul Adrian Cuculis.

După doi ani, plângerea femeii umilite nu este soluţionată

Potrivit acestuia, Ruxandra are un certificat cu 2 zile de îngrijiri medicale şi o plângere penală depusă.

"Dosarul zace de doi ani dosarul în sertare la Secţia 14, asta după ce dosarul - culmea - a fost preluat de Secţia 16", mai arată avocatul.   

Informaţiile vin într-un moment în care ancheta penală în cazul poliţiştilor-torţionari de la Secţia 16 din Capitală a luat o turnură neaşteptată. Victimele care şi-au spus public povestea – doi bărbaţi de 39, respective 51 de ani – au murit, pe rând, în ultimele două săptămâni.

Bărbaţii torturaţi în Secţia 16 au murit în ultimele două săptămâni

Primul, Teodor Nicolae Gheorghe, 51 de ani, a murit în urmă cu aproximativ două săptămâni, fiind internat în spital cu o boală incurabilă.

Al doilea, Ionuţ Mihai Ghiorghe, 39 de ani, a fost găsit, vineri, decedat în apartamentul unui prieten, iar procurorii au deschis dosar penal pentru moarte suspectă. 

Pe data de 19 martie, trei din cei opt poliţişti de la Secţia 16 din Capitală au fost plasaţi în arest la domiciliu de Curtea de Apel Bucureşti, după ce magistraţii le-au admis contestaţiile împotriva deciziei de arestare preventive instituită de instanţa ierarhic inferioară. 

Astfel, Viorel Constantin Şeicaru (vicepreşedintele unei alte organizaţii sindicale), Viorel Răzvan Lupu şi Dorin Nine au voie să părăsească imobilele indicate de ei în faţa instanţei. Ei au scăpat definitiv de măsura arestului preventiv dispusă de Tribunalul Bucureşti.

Alţi cinci poliţişti de la Secţia 16 sunt cercetaţi în libertate, cu măsura controlului judiciar.

S-a încheiat autopsia tânărului torturat de polițiști. Tatăl acestuia atacă declarațiile ministrului Bode

Ministrul de Interne susține ca tânărul care a murit după ce a fost bătut si umilit de polițiștii de la secția 16 era bolnav grav si aceasta ar fi cauza decesului. Familia tânărului infirma aceasta ipoteză.

"Corpul de control al ministrului efectuează o acțiune de control la secția 16. Imediat ce va fi finalizată, concluziile le voi prezenta public. Nu poate fi vorba, nici prin gând să nu ne treacă să facem astfel de comparații cu oameni care depun, la un moment dat, o plângere, și ulterior dispar. Și o să vedeți, nu vreau să intru in detalii, dar, de exemplu, din păcate, cel de-al doilea cetățean suferea de o boală incurabilă.

Ministrul Lucian Bode: Vă asigur că voi face ordine la Secția 16

Nu intrăm în alte detalii, familia a comunicat aceste lucruri și nu dorește să facă alte comentarii. Vă asigur că la secția 16 voi face ordine. Aștept rezultatul verificările corpului de control", a declarat, luni, ministrul Lucian Bode. 

Tatăl bărbatului spune, însă, că declarațiile acestuia nu sunt adevărate. 

”Aș vrea să îl contrazic pe domnul ministru Bode. Să îi arăt că, într-adevăr, sunt tatăl lui Ghiorghe Mihai-Ionuț, că nu ne-a întrebat nimeni, nimic, și că ceea ce spune dumnealui este total neinformat și nu poți prezenta pe post un asemenea anunț când noi nu știm ce rezultate sunt”, a declarat bărbatul. 

El a făcut aceste afirmaţii în condițiile în care familia nu primise, încă, rezultatul autopsiei. 

Antena 3 a prezentat, însă, rezultatul necropsiei, primit de la avocatul familiei. 

"Autopsia nu a relevat cauza morții lui Mihai, cauza morții este neprecizată în certificatul de deces iar analizele toxicologice vin în șase luni", a declarat acesta reporterilor Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Poliţişti torţionari Secția 16
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close