Antena 3 CNN Actualitate Preoții le cer credincioșilor să renunțe la coroanele funerare de plastic

Preoții le cer credincioșilor să renunțe la coroanele funerare de plastic

Mai multe parohii din țară îi îndeamnă pe credincioşi să renunţe la coroanele de plastic şi să aducă doar flori în cimitire.

Preoții le cer credincioșilor să renunțe la coroanele funerare de plastic
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    18 Iul 2021   •   11:52

„Noi nu le putem interzice fabricarea coroanelor, ci pur simplu le putem limita accesul lor în cimitirele confesionale, adică cele care aparțin parohiilor”, a transmis Casian Rușeț, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Caransebeșului.

„Se poate să fie la nivel local, administrativ mă refer, din punct de vedere al cimitirului, o neconcordanță între operatorul de salubritate și admnistrația cimitirului”, este de păarere Vasile Trifu, președintele unei asociații de servicii funerare, relatează ziarulunirea.ro.

Producătorii de coroane funerare spun că vânzările scad din cauza îndemnurilor transmise de reprezentanţii bisericilor. Așa că se oferă să recicleze pe cheltuiala lor coroanele vechi.

„Vom colecta și vom recicla pentru dânșii, chiar dacă nu este obligația noastră și totodată le aducem aminte că nu au niciun temei legal pentru interzicerea coroanelor în cimitire”, spune Rolland Haidu, administratorul unei firme din domeniu.

14 firme producătoare de coroane funerare au inițiat un demers legal printr-o companie de avocatură și aşteaptă răspunsul parohiilor din România în privinţa reciclării.

„Noi cu Oradea am semnat un protocol, dar ne dorim să semnăm cu toate cimitirele din țară care ne vor cere ajutorul. Colectarea se va face cu mașinile proprii. Le vom duce la Sighetu Maramației, vom separa plasticul de metal și mai departe la topitorie”, explică Rolland Haidu, inițiatorul demersului legal.
 

×
Subiecte în articol: preoti credinciosi coroane plastic
Parteneri
O nouă zi liberă pentru elevi şi profesori, în această săptămână!
x close