Antena 3 CNN Actualitate Preotul Eugen Tănăsescu, după scandalul de la Ziua Marinei: "Pur şi simplu ne-a dat cu flit. Armata Română şi Biserica nu merită ceea ce li se întâmplă"

Preotul Eugen Tănăsescu, după scandalul de la Ziua Marinei: "Pur şi simplu ne-a dat cu flit. Armata Română şi Biserica nu merită ceea ce li se întâmplă"

Părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a comentat momentul în care slujba oficiată de ÎPS Teodosie a fost întrerupta brusc, după ce președintele Klaus Iohannis a întârziat câteva minute. Iată concluziile.

Preotul Eugen Tănăsescu, după scandalul de la Ziua Marinei: "Pur şi simplu ne-a dat cu flit. Armata Română şi Biserica nu merită ceea ce li se întâmplă"
Sursa foto: Facebook Eugen Tănăsescu
de Claudia Popovici    |    15 Aug 2022   •   20:22

Slujba oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie cu ocazia Zilei Marinei a fost întreruptă de organizatori, astăzi, după un decalaj în program. 

Mai exact, slujba lui ÎPS Teodosie a fost scurtată forțat, după ce președintele Klaus Iohannis a întârziat câteva minute.

În acest context, Arhiepiscopia Tomisului cere explicații oficiale Ministerului Apărării și Administrației Prezidențiale pentru a afla de ce slujba de Ziua Marinei nu a fost dusă la bun sfârșit. 

Întrebat dacă a primit vreun răspuns oficial despre acest incident, părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a precizat.

"Până la ora asta nu, și este foarte trist că se întâmplă așa. Din păcate, Armata Română nu merită să i se întâmple ceea ce se întâmplă. Tot timpul, biserica și armata au fost în topul încrederii românilor, percepute ca 2 instituții demne și responsabile.

Ori în cazul de față, pur și simplu am rămas muți. Nici nu știm cum să îi spunem. E o chestiune personală cu Înaltul, e un atac secularist la adresa serviciului religios, e o bâlbă în organizare? Din ce am înțeles noi, a fost o desincronizare în desfășurătorul lor legate de întârzierea domnului președinte.

"Statul e paralel cu cetățenii săi, nu îi bagă în seamă"

Dar ce legătură avea asta cu ceremonia. Puteau să vină să anunțe, domnule, uite, avem o problemă, hai, vă rog, să înțelegem să avem un desfășurător.

ÎPS tot timpul a fost maleabil, deschis dialogului, îl știți bine. Nu înțelegem pur și simplu această atitudine sfidătoare.

Zici că chestia aia cu statul paralel se adeverește, în sensul că statul e paralel cu cetățenii săi, nu îi bagă în seamă. Ciocu-mic noi suntem la putere, s-a spus o dată, acum ne-au tăiat și microfonul.

Nu ni se pare o chestiune de demnitatea și onoarea Armatei Române, care își pune pe frontispiciu patrie și onoare. Păi, unde e onoarea, în cazul de față?

Noi avem preoți militari care sunt în cadrul structurilor Forțelor Navale. Am încercat să lămurim problema. Am zis hai, domne, să n-ajungem la chestiunea asta, să uită o țară întreagă la noi cum armata taie microfonul unui ierarh al bisericii.

"Credincioșilor li s-a dat cu flit"

Ce înseamnă treaba asta? Niște scuze, o explicație cât de măruntă, noi putem înțelege. Nu e nicio problemă, toți greșim. Hristos însuși spune de la început că n-a venit să ne condamne, a venit să ne ierte, să ne îndrepte.

Adică încă suntem în ceasul a 12-lea să înțelegem și noi ce se întâmplă, de unde această atitudine, pur şi simplu de-a dat cu flit, ca să-l citez pe domnul președinte, că el a mai spus odată că credincioșilor li s-a dat cu fit.

După ce a avut loc întreruperea de microfon, soldaților li s-a spus acoperiți. Înainte de serviciul religios se spune descoperiți, semn că trebuie să înceapă serviciu religios și li s-a spus acoperiți semnul clar că s-a considerat că din punctul lor de vedere s-a încheiat.

Adică n-a fost o eroare tehnică, hai să fim, să nu fim copii, că nu e vorba de o eroare tehnică", a spus preotul Eugen Tănăsescu după scandalul de la Ziua Marină. 

Citiți şi: ÎPS Teodosie, după scandalul de la Ziua Marinei: "Mi-e milă de ce o să pățească aceia care au întrerupt slujba"

×
Subiecte în articol: Eugen Tănăsescu Klaus Iohannis
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close