Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele ANPC, despre reducerea risipei alimentare: "Ţine foarte mult de educarea consumatorului şi nicidecum de înfrânare"

Preşedintele ANPC, despre reducerea risipei alimentare: "Ţine foarte mult de educarea consumatorului şi nicidecum de înfrânare"

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a explicat ce măsuri pot fi aplicate în sectorul casnic pentru reducerea risipei alimentare.

Preşedintele ANPC, despre reducerea risipei alimentare: "Ţine foarte mult de educarea consumatorului şi nicidecum de înfrânare"
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2024   •   16:29

Potrivit ultimelor date, risipa alimentară în sectorul casnic a ajuns la 40%. Astfel preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a vorbit despre măsurile ce pot reduce risipa alimentară în sectorul casnic, dar şi despre educația tinerilor cu privire la protecţia mediului. 

"Am fost contemporan raționalizării cotelor de zahăr, ulei şi ceea ce îşi mai imagina partidul înainte de 1989, cred că dacă ne-am reîntoarce la ceva ce, iată, s-ar putea dovedi util, să nu poţi să-ţi cumperi mai mult de un număr de kilograme, pentru a nu le arunca, acest lucru cu siguranță ţine de educarea consumatorului şi nicidecum de înfrânare.

Nu aş vrea să ne întoarcem la momentul cartelelor de zahăr sau ulei sau oricare dintre alimente, cu toate că trebuie să admitem că la momentul la care statul şi partidul ne puneau în galantare salam din soia sau cu foarte multă soia, ni se părea că o ducem foarte rău, ori la acest moment pare că este unul dintre cele mai vânate alimente", a declarat preşedintele ANPC, prezent la o dezbatere online organizată de Asociaţia Sută la Sută Românesc şi Tribuna Consumatorilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorului, potrivit Agerpres.ro. 

De asemenea el a subliniat importanta acțiunilor în care să fie implicaţi şi tinerii care astfel ar deveni mai responsabili privind colectarea materialelor reciclabile şi respectarea mediului.

"Din păcate, încercând să lansez un astfel de proiect în altă zonă, nu în cea a Bucureştiului, mi s-a spus că seamănă foarte tare cu noţiunea de muncă patriotică - patria mi se părea că ar trebui să fie sufletul şi mintea fiecăruia dintre noi - care acum pare că ar trebui cumva scoasă în afara legii, exact aşa cum a fost scos şi Partidul Comunist. Este total greşit.

Copiii au nevoie să socializeze, copiii au nevoie să muncească, copiii au nevoie să înţeleagă că mediul trebuie respectat. Acest lucru îl vor căpăta, să spunem, ca deprindere, numai după ce vor curăţa ei, atunci probabil vor înţelege să nu fie cei care aruncă pe jos", a adăugat Horia Constantinescu.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close