Antena 3 CNN Actualitate Casele sunt tot mai scumpe, dobânzile cresc. Piaţa imobiliară e la pământ

Casele sunt tot mai scumpe, dobânzile cresc. Piaţa imobiliară e la pământ

În timp ce unii români aşteaptă cu sufletul la gură ajutorul promis de Guvern, alţii văd cum visul de a avea propria casă devine tot mai îndepărtat. Preţurile din ce în mai mari ale locuinţelor şi dobânzile care cresc de la o zi la alta dau peste cap piaţa imobiliară.

Casele sunt tot mai scumpe, dobânzile cresc. Piaţa imobiliară e la pământ
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    06 Mai 2022   •   14:26

Puţini români îşi mai permit să-şi ia o casă, pentru că nu se mai încadrează să obţină credite.

Ce pot face românii care vor să îşi cumpere o locuinţă nouă, dar nu au banii necesari

Cei interesaţi să-şi cumpere o locuinţă nouă, dar nu au banii necesari şi nici nu se califică pentru un credit bancar, pot apela la ratele direct de la dezvoltatori.

Dacă aleg această variantă, cumpărătorii au avantajul unei perioade mai scurte a derulării contractului decât în cazul unui împrumut de tip ipotecar şi scapă de dobândă.

"Rata depinde de preţul apartamentul pe care clientul vrea să-l cumpere, de perioada oe care vrea să facă rata, plus de avansul pe care clientul e dispus să-l ofer. Preţul imobilelor noastre pleacă de la 1020 de euro pe mp ajungând la o rată până la 1275 euro pe mp" , spune Raluca Efenie, agent imobiliar.

În ultima perioadă, preţurile locuinţelor au explodat

Braşovul a urcat mult în topul oraşelor cu cele mai scumpe case.

Prețul mediu al apartamentelor a ajuns luna trecută la 1.560 de euro pe metru pătrat, cu 258 de euro peste nivelul atins în luna aprilie 2021.

Locuințele nou construite costă acum 1.643 de euro pe metru pătrat, în timp ce casele mai vechi se pot cumpăra cu 1.471 de euro/ mp.

Clujul nu a fost detronat şi conduce detaşat în topul pieţei imobiliare. Prețul mediu pe metru pătrat a depășit 2.400 de euro. Recent, acolo a fost scos la vânzare un apartament în valoare de 1,5 milioane de euro.

Este vorba despre un penthouse spectaculos, de 178 de metri pătraţi. Asta după ce un alt penthouse din Cluj s-a dat pentru aproximativ două milioane de euro.

×
Subiecte în articol: case dobanzi piata imobiliara locuinte
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close